Skoči do osrednje vsebine

Izjava MZZ o bližnjevzhodnem mirovnem procesu

Slovenija ostaja zavezana aktivnostim, usmerjenim k doseganju celovitega, pravičnega in dolgoročnega miru na Bližnjem vzhodu, vključujoč vzpostavitev države Palestine in naslavljanje varnostnih skrbi Izraela. Slovenija ob tem ponovno izpostavlja potrebo po neposrednih, enakopravnih in celovitih pogajanjih med Izraelom in Palestino.

Slovenija pozdravlja vse pobude, ki lahko omogočijo nadaljevanje mirovnega procesa, ob upoštevanju mednarodno dogovorjenih okvirov in resolucij Varnostnega sveta OZN ter spoštovanju mednarodnega prava. Slovenija si bo še naprej prizadevala za spodbuditev smiselnega dialoga, usmerjenega v zagotavljanje rešitve dveh držav, ki je edina realistična pot za dolgoročno stabilnost in mir ter za zagotovitev legitimnih pričakovanj obeh, Palestine in Izraela.

S partnerji v Evropski uniji bomo podrobno preučili predstavljeni mirovni načrt Združenih držav Amerike. Vse vpletene strani pozivamo k zadržanosti na terenu, izogibanju enostranskim dejanjem oziroma vsiljenim rešitvam in vzpostavitvi konstruktivnega političnega okvira. Poudarjamo, da sta trajni mir in stabilnost možna le kot rezultat neposrednega dogovora med Izraelom in Palestino.