Skoči do osrednje vsebine

10. let Tradicionalnega slovenskega zajtrka – projekta, ki je zaznamoval slovensko družbo

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je udeležila srečanja, ki ga je ob pripravah na 10. Tradicionalni slovenski zajtrk pripravila pobudnica projekta Čebelarska zveza Slovenije. V ospredju dogodka, ki se ga je udeležil tudi predsednik Državnega zbora, mag. Dejan Židan, je bilo strinjanje, da je dogodek pri mladih in starejših pustil globok vtis in da si šole, vrtci ter širša javnost ne predstavljajo več, da ne bi tretjega petka v mesecu novembru namenili pozornost pomenu lokalno pridelane hrane ter zajtrku kot pomembnemu obroku v dnevu.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec na ČZS - priprave na 10. TSZ

Na današnjem srečanju so se sestali člani skupine projekta Tradicionalni slovenski zajtrk (TZS), kjer so naredili pregled skozi zadnjih 10 let in govorili o aktivnostih za prihodnje. Uvodnega dela današnjega sestanka sta se udeležila tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec in predsednik DZ, mag. Dejan Židan. Ministrica se je zahvalila vsem sodelujočim institucijam, da so vsa leta aktivno sodelovala in podpirala ta pomembni projekt, ki je pustil sled na mladih in posledično tudi širši javnosti. Ob tem se je ozrla v prihodnost, kjer je spomnila, da je pred obdobje, ko bo Slovenija gastronomska regija ter prevzela predsedovanje Svetu EU, kjer bo izjemna priložnost, da sporočila TSZ o lokalni hrani, prenesemo tudi na druga področja, kot so turistične, gostinske in hotelske kapacitete. »Moramo izkoristiti pozitivne trende med potrošniki, ki se zavedajo pomena lokalno pridelane hrane, da to zavedanje širimo še naprej; da smo pozorni do tega od kod prihaja hrana; Slovenci se zavedamo in vedno več zahtevamo domače, relativno dobra ohranjenost okolja pa je naša prednost in večja dodana vrednost prehranskim pridelkom«.

18. novembra 2011 je bil Tradicionalni slovenski zajtrk prvič v slovenskih vrtcih in šolah, in sicer s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki – vse domačega izvora. Čeprav je bilo takrat veliko dvomov, težav in preprek, je ob močni volji, zanosu, zaupanju in pomoči čebelarjev, kmetov, živilskih podjetij, šol in vrtcev, ministrstev ter drugih institucij, projekt pred svojo 10 obletnico. Prva generacija otrok »TSZ« zagotovo nosi v sebi sporočila tega projekta in ga morda delijo z mlajšimi. Ni šole in vrtca, ki tega projekta ne bi prepoznali kot nekaj pomembnega; da otroke ter posledično širšo javnost uči, da hrana ne zraste na trgovskih policah, da je za to, da imamo hrano na krožniku, potreben kmet, čebelar, živilska industrija; da je lokalno pridelana hrana najboljša izbira s številnim prednostmi in pozitivnimi učinki na kakovost življenja, podeželje, delovna mesta in še kaj. Otroci pa preko projekta tudi izvedo, da je zajtrk zelo pomemben obrok v dnevu, od katerega je odvisna njihova učinkovitost in dejavnost v šoli. Projekt TZS je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije z namenom promoviranja vključevanja v prehrano lokalno pridelanih živil ter spodbujati otroke k rednemu zajtrkovanju. V projektu sodelujejo različni vladni in nevladni resorji, saj gre za enega največjih medresorskih projektov, čigar cilj je ozaveščanje in informiranje splošne javnosti, še posebej najmlajših, vzgojiteljev, učiteljev in staršev o pomenu pridelave in predelave lokalne hrane. Več o projektu: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/