Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade: »Navaditi se bomo morali biti ZA nekaj, in NE proti nečemu«

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je v Kongresnem centru Brdo nagovoril udeležence dogodka z naslovom Statistični dan 2020, katerega glavna tema so podnebne spremembe in kako lahko statistika pripomore k čim učinkovitejšemu spoprijemanju z njimi.

V nagovoru je poudaril, da mora politika pokazati pripravljenost za podnebne teme, vsi skupaj pa potrebujemo zdrav pristop in sredinsko pot, saj ekstremi v eno ali drugo smer niso dobri. »Potrebujemo dolgoročne ukrepe ter jasne odločitve in usmeritve, ne pa raznoraznih takšnih in drugačnih.«

Ravnati moramo aktivno, je nadaljeval in spomnil, da se poraba električne energije veča, zato je vprašanje, kako jo pridobiti. »Vsega se ne bo dalo narediti z obnovljivimi viri, zlasti če vemo, da je slovenska pokrajina specifična, in da povsod ni mogoče postavljati vetrnic, solarnih sistemov in drugih načinov pridobivanja električne energije«.

V zvezi s tem je spomnil na civilne iniciative in nevladne organizacije, ki jih potrebujemo, vendar mora biti njihova vloga konstruktivna, razumeti morajo življenjskost, saj s stalnim nasprotovanjem ne bomo prišli daleč. »Smo proti jedrski energiji, smo proti vodni elektrarnam, smo proti solarnim elektrarnam, moti nas še kaj drugega, vendar tudi civilne iniciative za delo potrebujejo pametne telefone, računalnike in druge sodobne pripomočke, ki žal delujejo na elektriko. Zato bi se morali vsi skupaj dogovoriti, kaj naše okolje še prenese in česa ne«.

Predsednik Vlade je spomnil tudi na izjemno pomembno energetsko neodvisnost Slovenije v prihodnje in nujnost zmanjševanja porabe energije, česar se vsi zavedamo, vendar »na nič ne bomo nikoli prišli«. Nadaljeval je, da se moramo vprašati tudi, kaj lahko naredimo na področju prometa, ki je glavni onesnaževalec in glavni proizvajalec ogljičnega vtisa. »Treba bo izboljšati železniško infrastrukturo, elektrificirati določene proge, predvsem pa preiti na krožno gospodarstvo in zelene oblike energije. To bo terjalo najprej spremembe v glavah. To bo terjalo tudi milijarde evrov. Zato moramo vsi razmišljati enako, saj lahko le skupaj to dosežemo. Papir prenese vse, v praksi pa je marsikaj drugače,« je še poudaril in sklenil z mislijo, da je treba preseči politiziranja strank in spremeniti razmišljanja v glavah. »Najprej se je treba zavedati, da problem obstaja, mu pogledati globoko v oči, se ga ne ustrašiti in iti naprej z novo energijo. In seveda v sodelovanju z nevladniki in vsemi civilnimi iniciativami, ki so politično neodvisne. Navaditi se bomo morali biti za nekaj, in ne proti nečemu.«

OB ROBU:

Statistični dan 2020 že 29. leto zapored organizira Statistični urad Republike Slovenije. Na celodnevnem posvetu bodo povabljeni strokovnjaki prvi del namenili  vplivom podnebnih sprememb na okolje in ukrepom za prilagajanje podnebnim spremembam. V drugem delu pa bodo udeleženci okrogle mize obravnavali vprašanje, kako je mogoče s podatki podpreti prizadevanja za zmanjšanje vplivov podnebnih sprememb.