Skoči do osrednje vsebine

Finančna uprava v Mariboru zasegla 5.560 kg neprijavljenih tobačnih listov

Uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije so konec decembra 2019 v skladišču v Mariboru zasegli 5.560 kg neprijavljenih tobačnih listov. Za navedeno blago, mora oseba na podlagi Zakona o trošarinah, skladiščenje takšnega blaga prijaviti davčnemu organu najmanj tri delovne dni pred pričetkom skladiščenja.
Zaseg tobaka decembra 2019 v Mariboru

Zaseg tobaka decembra 2019 v Mariboru | Avtor: FURS

1 / 3

Uslužbenci Finančne uprave so se na podlagi analize zbranih informacij odločili, da se na območju Maribora izvede pregled poslovnih prostorov. Mobilna enota s psom za odkrivanje tobaka je izvedla pregled skladišča in odkrila 39 kartonov s tobačnimi listi, ki pa niso bili prijavljeni davčnemu organu. Blago je bilo zaseženo in prepeljano v skladišče finančnega urada. Odgovorne osebe so kršile 101. člena Zakona o trošarinah, za kar je predpisana globa za pravne osebe od 4.000 do 75.000 EUR in za odgovorne osebe pravne osebe od 1.000 do 10.000 EUR.

Z enostavno predelavo lahko iz surovih tobačnih listov (z rezanjem tobačnih listov) nastanejo tobačni izdelki. Glede na zaseženo količino tobačnih listov bi bil v primeru, da bi tobačne liste predelali v tobačne izdelke, proračun odškodovan za najmanj 520.000 EUR (trošarina za drobno rezani tobak znaša najmanj 94,00 EUR na kg).