Skoči do osrednje vsebine

Sestanek Evropske komisije, MOP in interesne skupine na temo upravljanja z zvermi

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Ministrstvo za okolje in prostor je včeraj popoldne organiziralo sestanek z Evropsko komisijo in člani interesne skupine za podporo upravljanju velikih zveri na temo upravljanja z veliki zvermi (medved, volk, ris).

Na sestanku je MOP predstavil situacijo z velikimi zvermi v Sloveniji, Komisija je predstavila cilje habitatne direktive glede velikih zveri in pogled na problematiko, sledila so vprašanja članov interesne skupine ter diskusija.

Komisija je že na začetku sestanka poudarila, da je ključni cilj evropske politike sobivanje z velikimi zvermi. V prvi vrsti je treba uporabljati zaščitne ukrepe, ki delujejo. V ta namen so vzpostavljene tudi platforme strokovnjakov. V primeru morebitnih izgub pa je vzpostavljen sistem odškodnin. Skrajna možnost, če zaščitni ukrepi ne delujejo je odstrel, če so izpolnjeni predpisani pogoji in zlasti, da je dokazano ohranjanje ugodnega stanja populacije in da se ta ne slabša.

Naloga države je, da okrepi komunikacijo in ozaveščanje, zlasti na podeželju oz. na območjih širjenja zveri in večanja populacije, ki potrebujejo večjo podporo.

V zvezi s pobudo glede premika zavarovanih vrst v kategorijo manjše stopnje varovanja (priloga V) pa je Komisija pojasnila, da trenutno ne načrtujejo te spremembe, vendar je možna sprožitev tega postopka, pod pogojem, da do predloženi strokovni in znanstveni podatki ter analize. Poudarili pa so, da je postopek spremembe izredno dolgotrajen.