Skoči do osrednje vsebine

Na Uradu izrekli dobrodošlico repatriiranim Slovencem iz Venezuele

V ponedeljek, 20. januarja 2020, je na Uradu potekala novinarska konferenca. Predstavili smo postopek repatriacije iz Venezuele, preko katerega je v domovino do sedaj prispelo 21 rojakov.

Šlo je za pionirski projekt, saj Slovenija repatriacije do sedaj še ni izvajala v takšnem obsegu. Kljub temu, da je bil postopek zelo zahteven in dolgotrajen, je bil uspešno izveden, kar nas zelo veseli. Prva skupina rojakov je sedaj na varnem, počutijo se dobro in so polni zagona za učenje slovenščine ter že aktivno iščejo službo.

Medresorsko delovno skupino, ki je izvedbo repatriacije pripravila je vodila državna sekretarka na Uradu, Olga Belec.

Državna sekretarka Olga Belec in sekretar na Uradu dr. Dejan Valentinčič sta danes na tiskovni konferenci predstavila podrobnosti repatriacije. Za tem sta se slovenski javnosti predstavili še dve repatriirani družini. Iskreno sta spregovorili o svojem življenju v Venezueli, hvaležnosti, da so lahko bili repatriirani in načrtih za nov začetek v Sloveniji. Glede na to, da so vsi visoko izobraženi in kvalificirani, med njimi so doktorica kemije, inženir računalništva, profesorica plesa in defektologinja, smo prepričani, da bodo hitro našli tudi službe in se polni integrirali v slovensko družbo.

Repatriirani družini je pozdravil in jima izrekel dobrodošlico tudi minister Peter J. Česnik.