Skoči do osrednje vsebine

Ministri EU o pomenu stabilizacije Sahela, premirju v Libiji in podnebni diplomaciji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanji minister dr. Miro Cerar se je v Bruslju udeležil januarskega zasedanja EU zunanjih ministrov, na katerem so ministri osrednji del razprav namenili situaciji v Sahelu, Libiji in podnebni diplomaciji.
Zunanji minister dr. Miro Cerar, luksemburški minister za zunanje in evropske zadeve Jean Asselborn, španska zunanja ministrica Arancha González Laya, ciprski zunanji minister Nikos Christodoulidi in ciprski veleposlanik Nicholas Emiliou

Zunanji minister dr. Miro Cerar, luksemburški minister za zunanje in evropske zadeve Jean Asselborn, španska zunanja ministrica Arancha González Laya, ciprski zunanji minister Nikos Christodoulidi in ciprski veleposlanik Nicholas Emiliou

1 / 4

Dan po berlinski konferenci, ki je na temo Libije potekala v Berlinu, so se ministri seznanili z zaključki berlinske konference za trajno rešitev miru v Libiji. Osrednjo vlogo v libijskem političnem procesu morajo imeti Združeni narodi, so se strinjali ministri in podprli prizadevanja visokega predstavnika in držav članic za doseganje trajne politične rešitve za Libijo. 

Minister dr. Cerar je poudaril, da Slovenija podpira uveljavitev vseh 55 točk, ki so jih včeraj sprejeli v Berlinu, zlasti glede prekinitve ognja, embarga na uvoz orožja ter iskanja dogovora za vzpostavitev enotne libijske oblasti.

Ministri držav EU so razpravljali tudi o varnostni situaciji v Sahelu, ki se slabša. Ministri so se strinjali za celovit EU pristop k reševanju situacije v Sahelu, ki vključuje tako varnostni vidik kot razvojno pomoč. Slovenski minister je podprl pobude o vključevanju regionalnih organizacij, kot sta ECOWAS in Afriška unija pri iskanju rešitev za stabilizacijo regije. Ob  robu marčevskega Evropskega sveta bo potekalo srečanje na visoki ravni o Sahelu z voditelji držav G5 Sahel ter predstavniki Afriške unije za nov zagon za reševanje varnostnih in razvojnih problemov. 

Slovenija se zaveda pomena stabilnosti v Maliju, ki je ključnega pomena za stabilnost regije, in v operaciji usposabljanja v Maliju sodeluje z osmimi pripadniki Slovenske vojske. Slovenija je v preteklih letih tako prispevala v Skrbniški sklad EU za Afriko ter namenila razvojno pomoč v višini 120 000 EUR.

Na zasedanju so ministri govorili tudi o podnebni diplomaciji. Brez mednarodnega sodelovanja vseh držav ne moremo doseči uspehov v boju proti podnebnim spremembam. Slovenski minister je poudaril, da je “Slovenija že dejavna in vpeta v podnebno diplomacijo. Že pred leti smo vzpostavili t.i. Zeleno skupino, v kateri se povezujejo male države in sodelujejo pri promociji zelenih politik. Zadnji sestanek Zelene skupine je potekal pred tedni v Združenih arabskih Emiratih, ki so poleg Zelenortskih otokov, Kostarike, Islandije, Singapurja in Slovenije, članica t.i. The Green Group. 

Slovenija izpostavlja odločno delovanje EU na globalni ravni pri promociji podnebnih zavez za omejevanje kvarnih učinkov podnebnih sprememb in zagovarja pripravo tudi t.i. zelene agende za Zahodni Balkan.