Skoči do osrednje vsebine

Slovenija aktivno sodeluje pri oblikovanju migracijske politike EU

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je danes, 17. januarja 2020, v prostorih ministrstva sestal s komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson. »Komisarka je prevzela enega ključnih resorjev, od katerega države članice in državljani pričakujemo ogromno. Varnost, azil in migracije so namreč med najpomembnejšimi izzivi, s katerimi se EU spopada v zadnjih letih,« je pomen srečanja ocenil Poklukar.

Komisarka je izpostavila, da se migracije ne bodo ustavile, zato je nujno, da postanejo normalen del delovanja EU. Kot je povedala, ji je predsednica EK zaupala pripravo novega evropskega pakta o migracijah in azilu, ki naj predstavlja svež začetek na tem področju. Ključni stebri pakta bodo sodelovanje s tretjimi državami, boljše varovanje zunanje meje, vključno z uvedbo mejnih postopkov, podpora državi članici prvega vstopa, kjer bo treba poiskati ravnovesje med solidarnostjo in odgovornostjo, zmanjševanje sekundarnih migracij in izboljšanje učinkovitosti vračanja. Pri tem je izpostavila nujnost sodelovanja vseh držav članic EU, saj le s skupnimi močmi lahko najdemo pravo rešitev.

Minister je izrazil pripravljenost Slovenije na razpravo o novih konceptih, pri iskanju rešitev in pogajanjih sicer ves čas tudi aktivno sodelujemo. »Pomembno je, da na področju mednarodne zaščite v EU čim prej dobimo novo pravno podlago za Skupni evropski azilni sistem.« Opozoril je, da so bili v preteklih letih številni poskusi obravnavanja področij, ki jih je evropska komisarka izpostavila v okviru pakta. Ti niso bili uspešni, saj nobeden od njih ni ustrezno upošteval izzivov na terenu. Kot je še dejal minister, od nove evropske komisarke pričakuje, da bo učinkoviteje reševala to vprašanje.

Evropska komisija razmišlja tudi o prenovi schengenskih pravil. Ob tem je minister ponovno podal slovensko stališče, da gre pri nadzoru na notranjih mejah za prekomeren ukrep in nesorazmeren poseg v temeljne svoboščine EU. Opozoril je, da ima nadzor na notranjih mejah negativne posledice za gospodarstvo in prebivalce.

Minister je zagotovil, da je Slovenija solidarna država ter odgovorna članica EU in schengenskega območja, ki ga dobro varujemo. Predstavil je tudi ukrepe, s katerimi Slovenija učinkovito obvladuje nezakonite prehode državne meje. Ob tem je izpostavil, da nezakoniti prehodi državne meje povzročajo stroške v obmejnih občinah. Zato je komisarko pozval, naj Evropska komisija to upošteva pri načrtovanju finančnih sredstev in zagotovi državam možnost, da ta sredstva tudi črpajo za ta namen.