Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade: »Stvari se spreminjajo in vlada je naredila majhne korake k izboljšanju razmer.«

Predsednik vlade je na sedežu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije nagovoril zbrane na 3. srečanju skupščine zbornice.
Predsednik vlade je nagovoril zbrane na srečanju skupščine Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Predsednik vlade je nagovoril zbrane na srečanju skupščine Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. | Avtor: Daniel Novakovič,STA

1 / 2

V uvodu je povedal, da problematiko in vse tisto, za kar si na zbornici prizadevajo že dolga leta, dobro pozna. Kljub temu lahko zatrdi, da se stvari spreminjajo, vlada je naredila majhne korake k izboljšanju razmer.

»Vaša največja želja je bila, da bi imeli državnega sekretarja za malo gospodarstvo. To se je tudi uresničilo. Potem, kolikor sem razumel takrat in razumem še danes, je ravno regresni zahtevek eden največjih, če ne najbolj pereč problem. Gre za spremembo ene besede v zakonu in verjamem, da nam bo tudi to uspelo izvesti do konca,« je poudaril in dodal, da to tudi sam podpira, saj ne more biti podjetnik kriv za čisto vse, ob tem pa spomnil na zahtevna usklajevanja, ki sledijo.

Spomnil je tudi na evropske direktive in druge težave na terenu, ki otežujejo delo.

Vendar kot je obljubil, se bo vlada še naprej trudila za izboljšanje razmer na področju malega gospodarstva. »Še naprej se bomo zavedali, da je malo gospodarstvo tisto, ki ustvarja v tej državi, ki prispeva veliko mero BDP, kajti do sedaj smo se bili navajeni ukvarjati samo z velikimi sistemi in po možnosti s tistimi sistemi, ki so bili privatizirani na tak ali drugačen način in potem propadli.«

Ga pa veseli, kot je še nadaljeval, da so se te zgodbe umaknile iz središča pozornosti in da se v javnosti povišuje zavedanje o malem gospodarstvu in podjetnikih kot tistih, ki so tiho in delajo ter tudi prinašajo finance v državni proračun. Zaveda se, da so bili v preteklosti premalokrat slišani, da so morda premalo slišani tudi danes. Težav se vlada zaveda. »Je pa treba vedno iskati kompromis med zahtevami z ene strani in zahtevami z druge strani.« Vnovič je spomnil tudi na to, da morata gospodarstvo in javni sektor delati z roko v roki.

»Spoštovati je treba delo drug drugega, se zavedati nalog, ki jih ima vsak, in si medsebojno pomagati.«

Predstavnikom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije se je zahvalil za zelo dobro sodelovanje in odkrit dialog. »Znate povedati, kje so težave, znate pokritizirati, znate pa tudi povedati tisto, kar je dobro,« je dejal.

Zaželel jim je uspešno leto, »leto sodelovanja in reševanja morebitnih težav na konstruktiven, človeški in spoštljiv način«.