Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje na slavnostnem dogodku ob 20. letnici sodelovanja Slovenije z Eurotransplantom

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so danes obeležili 20. letnico sodelovanja Slovenije z mednarodno neprofitno organizacijo Eurotransplant. Vsako leto Slovenija z organizacijo izmenja od 50 do 60 organov, kar predstavlja 60 odstotkov vseh presaditev. Zbrane je nagovoril tudi minister za zdravje Aleš Šabeder.

Nagovor ministre z za zdravje na slovesnosti ob 20. letnici sodelovanja Slovenije z Euotransplantom

Minister za zdravje je v uvodnem nagovoru povedal: "Čestitam za vaše res vrhunsko in srčno delo. Če kdo, vi veste, kakšen neverjeten dosežek medicine je to, koliko znanja, sodelovanja, srčnosti in zaupanja med pacienti in stroko to zahteva. Vaše delo utrjuje tudi zaupanje ljudi v medicino, zdravnike, medicinske sestre in celoten zdravstveni tim."

Eurotransplant združuje osem držav. Na skupnem čakalnem seznamu je trenutno 13.985 bolnikov. Lani so presadili 6973 organov od 2041 umrlih darovalcev. Sistem deluje po principu menjave, država dobi toliko organov kot jih posreduje v tujino. V Sloveniji so presaditve nadpovprečno uspešne in rezultati presaditev boljši kot v državah članicah Eurotransplanta. 

V centru za transplantacijsko dejavnost v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so lani presadili 96 organov, in sicer 38 ledvic, 22 src, 24 jeter, 11 pljuč (od tega eno na Dunaju) in eno trebušno slinavko. Na čakalnem seznamu je 227 bolnikov, od tega jih na srce čaka 55, na ledvico 138 in na jetra 35.

V Sloveniji je trenutno 9872 oseb opredeljenih za darovanje organov. Več o tem, kako se opredeliti za darovanje po smrti, na spletni strani Slovenija Transplant