Skoči do osrednje vsebine

Republika Slovenija za eno leto prevzela predsedovanje Pobudi za obrambno sodelovanje držav srednje Evrope

Republika Slovenija je s 1. januarjem 2020 za eno leto prevzela predsedovanje Pobudi za obrambno sodelovanje držav srednje Evrope (Central European Defence Cooperation – CEDC). Gre za varnostno-obrambno platformo, ki državam članicam pomaga uskladiti in zagovarjati skupne interese. Države članice pobude so Avstrija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Slovaška in Slovenija, Poljska pa v pobudi sodeluje kot opazovalka.

Osrednji cilji sodelovanja znotraj CEDC so koordinacija evropskih politik, naslavljanje skupnih izzivov in groženj, projekti med oboroženimi silami, izgradnja zmogljivosti ter regionalno sodelovanje z Zahodnim Balkanom. Na Ministrstvu za obrambo smo za čas predsedovanja CEDC identificirali prioritetne teme, ki bodo omogočile nadaljevanje in poglobitev sodelovanja na navedenih področjih.

Prioriteti slovenskega predsedovanja pobudi sta civilno-vojaško sodelovanje ter ženske, mir in varnost. V okviru civilno-vojaškega sodelovanja bo poudarek predvsem na vojaški mobilnosti in hibridnih grožnjah, kjer bodo države članice CEDC poskušale poiskati odgovore na nekatere skupne izzive. V letu 2020 bo obeležena 20. obletnica od sprejetja Resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov št. 1325 na temo žensk, miru in varnosti, k čemur bomo na regionalni ravni pomembno prispevali ravno skozi predsedovanje CEDC. Prečna prioriteta predsedovanja CEDC bo tudi regionalni vidik Zahodnega Balkana.

V času predsedovanja CEDC bodo v Sloveniji organizirani različni dogodki, od delavnic na operativni ravni do srečanja direktorjev za obrambno politiko. Osrednji dogodek predsedovanja bo srečanje ministrov za obrambo držav članic in opazovalke CEDC. Predsedovanje CEDC bo tudi tesno povezano s pripravami na predsedovanje Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021 ter aktivnostmi, ki jih Ministrstvo za obrambo načrtuje med predsedovanjem Svetu Evropske unije.

1 / 2