Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar na Vrhu o prihodnosti trajnostnega razvoja: "Boj proti podnebnim spremembam terja širšo gospodarsko in družbeno preobrazbo"

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je v okviru Tedna trajnosti Abu Dabi, ki poteka med 11. in 18. januarjem, danes udeležil Vrha o prihodnosti trajnostnega razvoja (Future Sustainability Summit). Na panelu z naslovom "Tehnologija vs. Politike: Kaj bo odklenilo vrata podnebnih ukrepov?" je minister poudaril pomen odločnega boja proti podnebnim spremembam, ki terja širšo gospodarsko in družbeno preobrazbo.
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar z armenskim predsednikom Armenom Sarkissianom

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar z armenskim predsednikom Armenom Sarkissianom

1 / 3

V razpravi na panelu je minister dr. Cerar izpostavil, da je nujno preiti v krožno gospodarstvo, kar terja aktivni pristop in sodelovanje najrazličnejših deležnikov. Izpostavil je zlasti pomen sistemskih sprememb, ki jih morajo spodbujati države in lokalne skupnosti, ter tudi vlogo posameznikov, ki lahko v boju proti podnebnim spremembam veliko prispevajo s spremembami vsakodnevnih navad, zlasti glede mobilnosti in potrošnje. Minister dr. Cerar je sklenil, da moramo biti iskreni in resni z ukrepi za soočanje s podnebnimi spremembami, saj brez ponotranjenja ukrepov ne bo potrebnih sprememb.

Razprava v okviru panela je bila namenjena prepoznavanju tistih tehnologij, ki bodo omogočile prehod v brezogljično družbo, hkrati pa se je posvetila tudi dilemi, kakšen pristop naj države zavzamejo glede zmanjševanja emisij toplogrednih plinov. Panelisti – poleg ministra še Shiv Khmeka (Sun Group), Bader Al Lamki (Tabreed) in Kilaparti Ramakrishna (vodja strateškega načrtovanja pri Zelenem podnebnem skladu) - so razpravljali o tem, ali lahko k razogljičenju več pripomore zastavljanje nacionalnih ciljev zmanjševanja emisij ali povečanje podpore posamičnim podnebnim ukrepom, najpomembneje raziskovanju in inovacijam. 

Teden trajnosti Abu Dabi (Abu Dhabi Sustainability Week) je globalna platforma za pospeševanje trajnostnega razvoja, ki združuje oblikovalce politik, strokovnjake s področja trajnostnega razvoja in pionirje novih tehnologij. Dogodek se je že uveljavil kot pomemben katalizator za izmenjavo znanj ter dobrih praks in zagotavljanja rešitev za človeški napredek. Teden trajnosti tokrat poteka že šestič, lani se ga je udeležilo kar 38.000 udeležencev iz 170 držav sveta, tudi letošnja udeležba je zavidljivo visoka.