Skoči do osrednje vsebine

Boljša vključenost ranljivih skupin v družbo

V torek, 14. januarja 2020, se je v ljubljanski Narodni galeriji odvila javna predstavitev projekta Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi, ki ga financira Ministrstvo za infrastrukturo.

Ministrica z deležniki projekta iz Društva paraplegikov JZ Štajerske, Arhiva RS na področju prilagajanja dostopnosti arhivskega gradiva za ranljive skupine in ostalimi. | Avtor: MZI

1 / 2

Projekt Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi je eden od najpomembnejših vseslovenskih projektov, namenjenih vključevanju ranljivih skupin. Cilj tega družbeno odgovornega in trajnostno naravnanega projekta, ki ga izvaja Geodetski inštitut Slovenije, je vpeljava standardiziranega sistema podatkov za omogočanje fizične in digitalne dostopnosti. Na predstavitvi je bil prisoten tudi partner projekta, Beletrina, ki skrbi za spletno dostopnost, ter predstavniki Agencije za varnost v prometu (AVP), Geodetske uprave RS, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) ter predstavniki lokalnih skupnosti in ranljivih skupin, ki so v projektu aktivno sodelovali.

Ministrica Bratušek: Vsem ljudem pripada mesto v družbi

Predstavitve se je udeležila tudi ministrica za infrastrukturo  Alenka Bratušek in v svojem nagovoru poudarila, da se stvari da premikati na bolje. Vsi si želimo biti mobilni, najhitreje priti na določeno mesto in pri tem uporabiti nam najustreznejši in najhitrejši način gibanja. Vsak posameznik žal nima te možnosti.

V Sloveniji živi 170.000 invalidov, kar predstavlja 8,5 % celotne populacije, kljub velikim potrebam pa multimodalna mobilnost v našem okolju še vedno ni samoumevna. Moramo si prizadevati, da bi lahko vsi živeli samostojno življenje. V Sloveniji je bilo v tej smeri storjenega že veliko, je pa še veliko možnosti, in prav zato je projekt Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi tako zelo pomemben. Ministrica je izrazila  veselje ob tem, da so k sodelovanju v projektu uspeli privabiti vse udeležene akterje. Za sodelovanje se je zahvalila tudi 21 sodelujočim občinam in jih povabila k še bolj aktivnemu skupnemu delu v prihodnje. V načrtu imajo namreč še vključitev novih občin, testiranje metodologije in povezovanje z drugimi državnimi projekti. »S projektom se nadaljuje velik izziv za našo celotno družbo, kako vključiti skupine prebivalstva, ki so žal odrinjene na rob. Zavedati se moramo, da tem ljudem pripada njihovo mesto v družbi, saj smo ena sama skupnost, ki stremi k lepši in boljši prihodnosti,« je sklenila ministrica Alenka Bratušek.