Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade: »Biti osebnost leta je dati ljudem tisto, kar potrebujemo.«

Predsednik Vlade Republike Slovenije je nocoj v Cankarjevem domu nagovoril zbrane na jubilejni 30. podelitvi Delova osebnost leta, na kateri so podelili nagrado posamezniku, ki je, kot so zapisali, s svojimi dosežki, pogumom, zgledom, znanjem ali pa »samo« velikim srcem zaznamoval leto 2019. Po izboru bralcev in uredništva časnika Delo je 30. Delova osebnost leta Jadran Lenarčič, direktor Instituta »Jožef Stefan«, ki je v letu 2019 praznoval 70-letnico svojega delovanja.

30. podelitev Delova osebnost leta | Avtor: Tamino Petelinšek, STA

1 / 2

Predsednik vlade je v uvodu spomnil, da je med nami veliko plemenitih ljudi, ki se vsak dan trudijo, da je naša skupnost boljša in bogatejša. In čeprav se naziv »osebnost leta« morda sliši kot nekaj odmaknjenega in nedosegljivega, ni tako. »Biti osebnost leta je dati ljudem tisto, kar potrebujejo oziroma potrebujemo. Vsi potrebujemo nekoga, po komer se lahko zgledujemo, za katerega vemo, da ni nadčlovek in nima posebnih sposobnosti.«

Naziv pomeni veliko čast, hkrati pa tudi odgovornost, je še spomnil: »Naziv prejemniki nosijo do konca življenja, ljudje jim sledijo, se po njih zgledujejo.«

Vsem nominirancem in prejemniku naziva Jadranu Lenarčiču je iskreno čestital z željo in prepričanjem, da bo letošnje leto dobro in posebno, ker bomo takšno leto vsi skupaj naredili.

***

Delova osebnost leta je slovenski častni naziv in nagrada, ki jo od leta 1990 tradicionalno v novoletnem času časnik Delo podeljuje osebnosti, ki je najbolj zaznamovala iztekajoče se leto. Uredništvo Dela je na prireditvi že četrto leto zapored svojim novinarjem in fotoreporterjem podelilo Delove novinarske nagrade, razkrili pa so tudi svojo besedo leta, ki je postala beseda podnebje.