Skoči do osrednje vsebine

Zunanje ministrstvo o raketnem napadu na vojaške baze v Iraku

Slovenija obsoja davišnji raketni napad na vojaške baze v Iraku, kjer so na povabilo iraške vlade nastanjeni pripadniki zavezniških sil Globalne koalicije za boj proti Daeshu. Vse vpletene pozivamo, da se vzdržijo vseh aktivnosti, ki bi vodile k nadaljnji eskalaciji napetosti v regiji.

Na zunanjem ministrstvu smo v stikih z vsemi zaveznicami in pozorno spremljamo situacijo v Iraku in Iranu. Varnost in zaščita koalicijskih vojakov in civilnega osebja sta prednostni nalogi, zato je bila zaradi poslabšanja varnostne situacije v sodelovanju z zavezniki sprejeta odločitev za premestitev vojakov Slovenske vojske. Z Nemčijo, s katero sodelujemo v operaciji Operation Inherent Resolve v Erbilu, koordiniramo nadaljnje korake in premestitev vojakov na varnejšo lokacijo. Ministrstvo za zunanje zadeve aktivno deluje v skladu s svojimi pristojnosti.


Slovenske državljane v Iranu pozivamo k previdnosti in predlagamo spremljanje lokalnih medijev javnega obveščanja.

Slovenski zunanji minister se bo v petek v Bruslju udeležil izrednega zasedanje zunanjih ministrov EU, ki bo namenjen razpravi o nadaljnjih korakih EU pri umirjanju razmer v regiji.