Skoči do osrednje vsebine

Pri umiku pripadnikov Slovenske vojske iz Iraka najpomembnejša varnost

Minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc sta danes, 8. januarja, podala izjavo za javnost, v kateri sta pojasnila razloge in način začasnega umika pripadnikov Slovenske vojske iz Iraka po sinočnjih raketnih balističnih napadih na letališko infrastrukturo in v bližini vojaške baze v mestu Erbil, kjer v okviru misije Neomajna odločnost (angl. Inherent Resolve) deluje kontingent Slovenske vojske.

Minister za obrambo Karl Erjavec je uvodoma pojasnil potek dogodkov po izstrelitvi dveh balističnih raket, do katerih je prišlo sinoči okoli pol polnoči po našem času, in sicer na letališko infrastrukturo in v bližino vojaške baze v mestu Erbil, kjer pod nemškim poveljstvom deluje kontingent s šestimi pripadniki Slovenske vojske. Minister Erjavec je dejal, da je bil o napadu obveščen takoj po polnoči, ob približno pol treh pa je nemški kontingent posredoval prvo nepotrjeno informacijo, da v napadu nihče ni bil ranjen. O tem je takoj obvestil predsednika države in premiera, aktivirane so bile ustrezne službe znotraj ministrstva, zlasti Generalštab in Obveščevalno varnostna služba. Po četrti uri je nemško Ministrstvo za obrambo sprejelo odločitev o izvedbi začasnega umika. Minister Erjavec je ob tem pohvalil GŠ in OVS za hitro in učinkovito delovanje ter dogovor z nemškim ministrstvom, da v okviru tehničnega sporazuma med ministrstvoma obeh držav Slovenija uporabi možnost začasnega umika s pomočjo logistike nemške vojske. Z dogajanjem so bili ves čas seznanjeni predsednik vlade, predsednik države in minister za zunanje zadeve, ob približno 6. uri zjutraj pa sta se s predsednikom RS Borutom Pahorjem po video povezavi pogovarjala z enim od pripadnikov Slovenske vojske na misiji v Erbilu.

Minister Erjavec je ob tem dejal, da je zanj zelo pomembno, da so pripadniki Slovenske vojske spoštovali ukrepe, ki smo jih pred časom sprejeli, ter ves čas nosili zaščitne jopiče, čelade, pa tudi maske za primer kemičnega napada. Kot je povedal minister, so se ob napadu pravočasno umaknili v zaklon.

Minister je pojasnil, da se zdaj pripravljamo na začasen umik kontingenta. Kot je dejal, so naši pripadniki pripravljeni, a morajo upoštevati vse dejavnike, vključno z omejitvami v zračnem prostoru, pri tem pa pričakuje, da bo začasni umik v tretjo državo izveden v večernih urah, v domovino pa naj bi predvidoma prišli jutri. Kot je poudaril, je na prvem mestu varnost in ne hitrost premika. Minister Erjavec je pojasnil, da sta razloga za začasni umik dva, poleg varnostnih razmer tudi dejstvo, da kontingent v zadnjem času ne opravlja nalog, zaradi katerih je bil napoten na misijo Neomajna odločnost, to pa je usposabljanje oboroženih sil v severnem delu Iraka. Poudaril je, da Slovenska vojska usposabljanje izvaja na podlagi sklepa Vlade RS o sodelovanju v globalni potiteroristični koaliciji proti Daeshu ter resolucij Združenih narodov, pri čemer je trenutni umik kontingenta začasen. Zato po oceni ministra ni potrebe, da bi glede misije Vlada RS sprejemala sklepe.

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc je kot najpomembnejše izpostavila, da odločitev Slovenije o sodelovanju v globalni protiteroristični koaliciji proti Daeshu ostaja nespremenjena, da hitrost začasnega umika kontingenta Slovenske vojske narekujejo varnostne razmere ter da smo na ministrstvu ves čas v stiku tako s pripadniki v Erbilu kot z njihovimi družinskimi člani. Generalmajorka Ermenc je kot pomembno izpostavila še dosledno postopanje pripadnikov Slovenske vojske po standardnih operativnih postopkih in protokolih, ki so predpisani za njihovo delovanje in izvajanje nalog na območju operacije.

Zvočni posnetki (MP3):

Video posnetek: Brane Petrovič, MORS

1 / 2