Skoči do osrednje vsebine

Davčni zavezanci so v letu 2019 Finančni upravi RS plačali 954,1 milijona evrov dajatev več kot v letu 2018

Po prvih znanih podatkih je Finančne uprava RS v letu 2019 pobrala 17,568 milijard evrov prihodkov, kar je za 954,1 milijona evrov oziroma za 5,7 % več kot so bili pobrani prihodki v letu 2018. Dokončni podatki bodo znani po zaključnem računu v začetku februarja 2020. Finančna uprava RS bo za namen povečevanja prihodkov še naprej nadgrajevala svoje ukrepe, tako na storitveni ravni kot pri nadzoru.

Javnofinančni prihodki FURS v letu 2019

Javnofinančni prihodki FURS v letu 2019 | Avtor Bigstock

Doseganje stopenj rasti pobranih javnofinančnih prihodkov, ki presegajo stopnjo gospodarske rasti, zahteva usklajeno izvajanje vseh že začrtanih aktivnosti, izmed katerih izpostavljamo predvsem izboljšanje servisa za zavezance (vzpostavitev mobilne aplikacije, širitev plačilnih metod, tesnejše sodelovanje s strokovnimi deležniki, davčno opismenjevanje mladih…) ter izboljšanje nadzornih metod (uporaba prediktivnih modelov in umetne inteligence, uporaba podatkov iz mednarodne izmenjave, uporaba mobilnih aplikacij za izvajanje postopkov na terenu…).

Primerjalno gledano so v letu 2019 vse štiri blagajne javnega financiranja: proračun države, ZPIZ, ZZZS in proračuni občin prejele več sredstev. Prav tako so pri vseh vrednostno pomembnejših vrstah dajatev prihodki višji, z izjemo trošarin.

Podrobnejše informacije so objavljene v spodnjem sporočilu za javnost.

Sporočilo za javnost

Iskalnik