Skoči do osrednje vsebine

Odziv Ministrstva za zunanje zadeve na eskalacijo konflikta med ZDA in Iranom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrstvo za zunanje zadeve izraža veliko zaskrbljenost nad eskalacijo konflikta med ZDA in Iranom. Obsojamo vsakršno nasilje in oborožene napade v Iraku, ki smo jim priča v zadnjih tednih in povečujejo tveganje za porast nasilja v celotni regiji. Vse strani pozivamo k zmanjševanju napetosti s ciljem ohranitve miru.

Ministrstvo je v stiku z zaveznicami in drugimi državami, od katerih pričakuje sprotno izmenjavo informacij. Pozorno spremljamo razmere in sodelujemo v razpravah, ki potekajo v okviru EU in NATO.

Ministrstvo je v stiku s pripadniki Slovenske vojske v Iraku, ki v okviru Globalne koalicije zoper Daesh, na povabilo iraške vlade, sodelujejo pri usposabljanju varnostnih sil iraškega Kurdistana v Erbilu na severu države. Prizadevanja Natove misije v Iraku (NMI) in Globalne koalicije so ključnega pomena za krepitev kapacitet iraških oboroženih sil v boju zoper Daesh in proti njegovem ponovnem vzponu. Menimo, da je v interesu Globalne koalicije ter dolgoročne stabilnosti Iraka in regije, da se pomoč mednarodne skupnosti Iraku nadaljuje ob polnem spoštovanju iraške suverenosti in ozemeljske celovitosti ter v rednem dialogu z iraškimi oblastmi.

Nasilje in napadi na civiliste, diplomatsko-konzularna predstavništva in kulturne spomenike pomenijo grobo kršitev civilizacijskih norm in določb mednarodnega prava, zato takšnim dejanjem nasprotujemo. Vpletene strani pozivamo k izogibanju vsem dejanjem, ki bi vodila k nadaljnji destabilizaciji Iraka in regije, ter k dialogu in ohranjanju odprtih kanalov komuniciranja.