Skoči do osrednje vsebine

Odziv Ministrstva za zunanje zadeve na eskalacijo konflikta med ZDA in Iranom

Ministrstvo za zunanje zadeve izraža veliko zaskrbljenost nad eskalacijo konflikta med ZDA in Iranom. Obsojamo vsakršno nasilje in oborožene napade v Iraku, ki smo jim priča v zadnjih tednih in povečujejo tveganje za porast nasilja v celotni regiji. Vse strani pozivamo k zmanjševanju napetosti s ciljem ohranitve miru.

Ministrstvo je v stiku z zaveznicami in drugimi državami, od katerih pričakuje sprotno izmenjavo informacij. Pozorno spremljamo razmere in sodelujemo v razpravah, ki potekajo v okviru EU in NATO.

Ministrstvo je v stiku s pripadniki Slovenske vojske v Iraku, ki v okviru Globalne koalicije zoper Daesh, na povabilo iraške vlade, sodelujejo pri usposabljanju varnostnih sil iraškega Kurdistana v Erbilu na severu države. Prizadevanja Natove misije v Iraku (NMI) in Globalne koalicije so ključnega pomena za krepitev kapacitet iraških oboroženih sil v boju zoper Daesh in proti njegovem ponovnem vzponu. Menimo, da je v interesu Globalne koalicije ter dolgoročne stabilnosti Iraka in regije, da se pomoč mednarodne skupnosti Iraku nadaljuje ob polnem spoštovanju iraške suverenosti in ozemeljske celovitosti ter v rednem dialogu z iraškimi oblastmi.

Nasilje in napadi na civiliste, diplomatsko-konzularna predstavništva in kulturne spomenike pomenijo grobo kršitev civilizacijskih norm in določb mednarodnega prava, zato takšnim dejanjem nasprotujemo. Vpletene strani pozivamo k izogibanju vsem dejanjem, ki bi vodila k nadaljnji destabilizaciji Iraka in regije, ter k dialogu in ohranjanju odprtih kanalov komuniciranja.