Skoči do osrednje vsebine

V Azilnem domu obeležili Mednarodni dan migrantov

Kulturno prireditev ob Mednarodnem dnevu migrantov, ki ga zaznamujemo 18. decembra, so poimenovali "Živeli so srečno - pravljično popotovanje skozi svet". Častna gostja večera je bila slovenska mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, ki sodi v sam vrh slovenske opere.

Nastopajoči prosilci za mednarodno zaščito, ki so vključeni v prostočasne aktivnosti v Azilnem domu, so se predstavili skozi glasbo, ples, recitale in petje. Prireditev je izvedlo Društvo Up v sklopu projekta "Učenje za drugo življenje - pomoč pri nastanitvi in oskrbi prosilcev za mednarodno zaščito 2018-2020", ki ga sofinancirata Sklad za azil, migracije in vključevanje in Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov.

Generalna skupščina Združenih narodov je Mednarodni dan migrantov razglasila leta 2000. 18. december je izbrala zato, ker je leta 1990 na ta dan sprejela Mednarodno konvencijo o zaščiti pravic delovnih migrantov ter članov njihovih družin. Po statističnih podatkih trenutno več kot 230 milijonov ljudi živi izven svojih rojstnih držav.