Skoči do osrednje vsebine

Preizkus aparata zaprtega kroga dihanja na Igu

V času od 16. do 17. decembra 2019 smo v ICZR na Igu izvedli teoretično in praktično usposabljanje za uporabo novega aparata zaprtega kroga Liberty, ki so se ga udeležili pripadniki državne enote za tehnično potapljanje.

Na podlagi povabila vodje državne enote za tehnično potapljanje (EHI ETP) na preizkus dihalnega aparata zaprtega kroga dihanja Liberty (rebreatherja) ter na podlagi dolgoletnih izkušenj pri nas in referenc drugih reševelanih služb iz Italije, Hrvaške, Srbije, Češke, Bosne se je začelo sodelovanje s podjetjem Divesoft. 

Podjetje Divesoft ima sedež v mestu Roudnice nad Labnem (Češka), ki je proizvajalec napredne potapljaške opreme. Začeli so z proizvodnjo analizatorjev za plinske mešanice kisik – helij in že v tem proizvodu so predstavili nov način analize helija na principu ultra zvoka. Sledila je proizvodnja potapljaških računalnikov Freedom za deset različnih mešanic in različne zvrsti potapljanja. Kasneje so začeli z proizvodnjo aparatov zaprtega kroga dihanja (rebreather) z namenom, da izboljšajo varnost na tem področju in tako je nastal rebreather model Liberty. Liberty je elektronsko krmiljen aparat zaprtega kroga dihanja (rebreather), ki je zasnovan tako, da dva neodvisna elektronska sklopa skrbita za vpihovanje kisika v dihalni krog  in nadzirata delovanje aparata. Tako nobena napaka v elektronskem sistemu ne more povzročiti okvare celotne naprave in prekiniti delovanje med potopom. Aparat je edinstven v analiziranju dihalne mešanice, saj uporablja dva različna sistema, en sistem je klasična analiza s štirimi kisikovimi senzorji, drugi način je pa preko helijevih senzorjev, ki delujejo na principu ultrazvoka.

Aparat je tudi modularen in ga lahko uporabnik prilagodi različnemu načinu potapljanja. Aparat lahko nosi na hrbtu, v primerih, ko se potaplja v ozkih prehodih si konfiguracijo spremeni v nošenje ob boku, lahko pa uporablja tudi obe konfiguraciji skupaj in ima uporabnik tako dva aparata na razpolago. Aparati zaprtega kroga dihanja imajo veliko prednost pred potapljanjem z jeklenkami, saj potapljač diha najbolj optimalno mešanico, poraba dihalnega plina se ne povečuje z globino, tako je delovanje aparata limitirano samo z absorbcijskim filtrom, dihalni plin pa je topel in vlažen. 

V začetku decembra smo bili tako predstavniki URSZR na predstavitvi proizvodnje, kontrole v sami proizvodnji, servisiranju in vzdrževanju aparata zaprtega kroga Liberty, ogledu novih proizvodov ter možnosti nadaljnjega sodelovanja v podjetju Divesoft. 

V zadnjem letu je bilo slovenskim potapljačem dobavljeno 14  aparatov zaprtega kroga dihanja, samo državni enoti za tehnično potapljanje osem novih aparatov. Enota ima dva že v uporabi od prej, tako jih ima sedaj skupaj deset.