Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev knjige »Vidiš, tukaj boš pa zdaj doma«

V atriju ZRC SAZU je v ponedeljek, 9. decembra 2019, potekala prva javna predstavitev knjige »Vidiš, tukaj boš pa zdaj doma«, ki je nastala po okriljem projekta »Vključujemo in aktiviramo!« Javne agencije za knjigo in je zbir enajstih življenjskih zgodb moških na prestajanju kazni zapora. Tej predstavitvi sta sledili še dve, in sicer v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob in Maribor.

V sklopu projekta je pred dvema letoma nastala že knjiga ženskih zgodb, z naslovom »Začasno bivališče Na Grad 25, Ig«. Urednica knjige prof. dr. Milica Antić Gaber je izpostavila, da obe knjigi skupaj sedaj predstavljata celoto.

Poleg urednice knjige so kot soavtorice sodelovale dr. Nina Pergar, dr. Darja Tadič, dr. Jasna Podreka in dr. Deja Crnović. Na predstavitvi jo poleg avtoric sodelovala tudi Lucija Božikov, vodja Sektorja za tretma na Generalnem uradu Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo je podala nekaj izhodišč o projektu »Vključujemo in aktiviramo!«, ki je štiri leta gradil most med umetniki in štirimi ranljivimi skupinami, med njimi tudi zaporniki.

Sodelujoče so se strinjale, da knjiga predstavlja pomembno pridobitev tako za sogovornike, ki so lahko izpovedali svojo zgodbo, kot za avtorice, ki so do zaprtih oseb lahko pristopile kot raziskovalke in za zaposlene v zaporu ter nenazadnje tudi za širšo javnost, kateri se s knjigo odstira nekatere tančice skrivnosti prestajanja zaporne kazni. Izražena je bila želja, da se s knjigo zmanjšuje stigma pred populacijo, ki je pogosto marginalizirana in preslišana.

Odlomke iz knjige, ki so bile izhodišče za pogovor o knjigi, sta interpretirala dramska igralca Nataša Barbara Gračner in Jernej Gašperin.

Knjiga »Vidiš, tukaj boš pa zdaj doma« združuje zgodbe moških na prestajanju kazni zapora v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob in Maribor, zato sta bili predstavitvi knjige, namenjeni predvsem obsojencem, izvedeni tudi v teh zavodih.

V četrtek, 12. decembra 2019, je predstavitev knjige potekala v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob. Na predstavitvi je poleg avtoric sodeloval freestyle rap duo Umetnost misli, odlomke iz knjige je interpretiral dramski igralec Rok Vihar.

V četrtek, 19. decembra 2019, je predstavitev knjige potekala še v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor. Tudi tu je poleg avtoric sodeloval freestyle rap duo Umetnost misli, odlomke iz knjige je interpretiral dramski igralec Blaž Šef. V pogovoru je sodeloval tudi Tone Partljič, ki je bil v sklopu projekta »Vključujemo in aktiviramo!« dve leti deloval kot mentor v mariborskem zaporu in je knjigo opremil s spremno besedo.