Skoči do osrednje vsebine

Minister Zajc s srbskim kolegom o okrepljenem sodelovanju

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister Simon Zajc se je v okviru srečanja vlad Republike Slovenije in Republike Srbije sestal s srbskim ministrom za varovanje okolja Goranom Trivanom. V bilateralnem razgovoru sta se dogovorila o okrepitvi sodelovanja na področjih prilagajanja podnebnih sprememb, upravljanju z vodami in krožnega gospodarstva.

Minister Simon Zajc v razgovoru s srbskim kolegom

Minister Zajc se je zahvalil za organiziranje dogodka in izkazano gostoljubje. Poudaril je okrepljeno sodelovanje v zadnjem letu in dogovor, da se nadaljuje nudenje slovenske tehnične podpore srbski strani pri njenem približevanju EU na področju okolja.

Slovenska stran pozdravlja aktivno vlogo srbske strani na področju mednarodnega okoljskega sodelovanja, še posebej v okviru UNEA in UNEP. Pri tem Slovenija vidi možnosti za sodelovanje zlasti na področju krožnega gospodarstva, problematike plastike in odpadkov. Uspešno sodelovanje že poteka na področju voda, zlasti v okviru Savske komisije. Memorandum za vzpostavitev sodobnega Sistema zgodnjega opozarjanja pred poplavami za celotno mednarodno porečje Save je tik pred podpisom.

Slovenija in Srbija uspešno sodelujeta tudi v okviru Centra za upravljanje suše v JV Evropi, ki ga gosti Slovenija. Sodelovanje v tem okviru ponuja dobro priložnost, da s konkretnimi projekti in iniciativami naslavljamo temo reševanja podnebnih sprememb v regiji.

Ministra sta pozdravila tudi vse napore za podporo promociji krožnega gospodarstva v regiji.