Skoči do osrednje vsebine

Prvi korak k modelu soglasja

Na Ministrstvu za pravosodje je danes potekal drugi sestanek delovne skupine za pripravo sprememb in dopolnitev Kazenskega zakonika.

Tokratno srečanje je bilo namenjeno razpravi o ugotovitvah na podlagi izvedene študije, ki jo je pripravil Inštitut za kriminologijo na podlagi reprezentativnega vzorca pravosodne prakse v zvezi s kaznivim dejanjem posilstva, spolnega nasilja in spolne zlorabe slabotne osebe s pregledom možnih modelov novih zakonskih rešitev.

Iz študije izhaja ugotovitev, da iz veljavnega zakonskega modela prisile v zvezi s kaznivimi dejanji zoper spolno nedotakljivost izpadejo primeri, ko pride do odnosa brez privolitve ali celo proti volji žrtve, a brez uporabe sile oziroma z nezadostno intenziteto sile – denimo, ko storilec ravna hitro in izrabi presenečenje žrtve, ali ko se žrtev iz različnih razlogov fizično ne upira ali se ne upira dovolj resno in aktivno.

Delovna skupina je po opravljeni razpravi sprejela sklep, naj Ministrstvo za pravosodje pripravi predlog zakonskega besedila, ki predstavlja premik iz modela prisile v model soglasja.