Skoči do osrednje vsebine

Vlada RS sprejela predlog o nacionalnem vložku za izvedbo projekta Evropska prestolnica kulture 2025 v Sloveniji

Evropa je od nekdaj središče umetniškega razvoja ter izjemnega kulturnega bogastva in raznolikosti, pri čemer imajo evropska mesta ključno vlogo pri nastajanju in širjenju kulture. Evropska prestolnica kulture je pobuda Evropske unije, v okviru katere se dvema mestoma v državah članicah podeli naziv "Evropska prestolnica kulture". Gre za odlično priložnost, da mesta spremenijo svojo podobo, se umestijo na svetovni zemljevid, privabijo več turistov in ponovno razmislijo o svojem razvoju s pomočjo kulture.

Baloni

Evropska prestolnica kulture 2025 | Avtor Getty Images

Vlada RS bo ob pripravi sprememb proračuna za leto 2021 in ob pripravi proračunov za leta 2022 do leta 2026 za posamezne razvojno usmerjene projekte in projekte javne kulturne infrastrukture Evropske prestolnice kulture 2025 načrtovala sredstva v višini 10 milijonov EUR. Poleg vložka države lahko v skladu s prijavnim obrazcem mesta črpajo sredstva tudi iz drugih virov (npr. prihodki mesta, regije, EU (brez nagrade Meline Mercouri)). V kolikor bodo s strani regij in resorjev prepoznani projekti EPK 2025 ustrezali zahtevam programskih dokumentov in drugim zahtevam evropske kohezijske politike ter izkazovali pravočasno finančno in drugo ustrezno pripravljenost za izvedbo, bodo lahko sofinancirani s sredstvi evropskih strukturnih in investicijskih skladov.

Za naziv EPK 2025 se bo potegovalo 6 slovenskih mest. Slovenska mesta so svojo kandidaturo najavila do 30. novembra 2019, razpis je sicer odprt do konca letošnjega leta.

Kandidaturo so najavile Mestna občina Kranj, Občina Lendava, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Nova Gorica, Občina Piran in Mestna občina Ptuj. Naziv evropske prestolnice kulture je odlična priložnost, da mesta spremenijo svojo podobo, se umestijo na svetovni zemljevid, privabijo več turistov in ponovno razmislijo o svojem razvoju s pomočjo kulture.

Od leta 2007 so naziv EPK prejeli zelo različni tipi mest, vključno z glavnimi mesti (Luksemburg, Vilna, Talin …), velikimi nekdanjimi industrijskimi središči (Liverpool, Essen für die Ruhr …) ali manjšimi mesti (Sibiu, Linz, Pécs, Maribor, Košice). Ena od glavnih izkušenj EPK je brez dvoma ta, da so vse EPK različne, kar odseva evropsko kulturno raznolikost. Rezultati so v prvi vrsti kulturni: z naslovom EPK se kulturna dejavnost v mestu poveča, doseže se nova publika in pogled na kulturne izvajalce postane bolj mednaroden, s čimer le ti izboljšajo svoje veščine in profesionalnost. Glavne gospodarske koristi vključujejo povečanje turizma, regeneracijo in urbani razvoj, učinke na druge sektorje in večjo pozornost mesta na mednarodni ravni.

Upoštevajoč številne pozitivne kulturne, gospodarske in socialne učinke preteklih skrbno načrtovanih projektov Evropskih prestolnic kulture, nas veseli, da bo Vlada Republike Slovenije podprla posamezne razvojno usmerjene projekte in projekte javne kulturne infrastrukture Evropske prestolnice kulture 2025 v višini 10 milijonov EUR.

Mesta lahko svoje vloge za kandidaturo oddajo do 31. 12. 2019, imenovanje EPK 2025 bo predvidoma izvedeno konec leta 2020.