Skoči do osrednje vsebine

Na zasedanju Evropskega sveta dosežen dogovor o cilju podnebne nevtralnosti do leta 2050

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se v Bruslju udeležuje rednega zasedanja Evropskega sveta. Prvi dan zasedanja, ki ga prvič vodi novi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, je bila v ospredju razprava o podnebnih spremembah.

Predsednik vlade na zasedanju Evropskega sveta.

Predsednik vlade na zasedanju Evropskega sveta. | Avtor European Council

Voditelji so razpravljali o doseganju podnebne nevtralnosti Evropske unije do leta 2050 in smernicah za sprejetje dolgoročne strategije EU o podnebnih spremembah. Sprejeli so dogovor, da Evropska unija do leta 2050 postane podnebno nevtralna. »Slovenija glede podnebne politike sodi med ambicioznejše države, vendar bo treba tudi doma narediti še veliko, čakajo nas zahtevne naloge,« je poudaril predsednik vlade Marjan Šarec ob prihodu na vrh EU.

Na agendi tokratnega zasedanja so bila tudi pogajanja o večletnem finančnem okviru EU 2021–2027. Voditelji so izrazili nestrinjanje s predlogom finskega predsedstva in zadolžili predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, da v naslednjih tednih opravi niz bilateralnih razgovorov z voditelji s ciljem priprave novega kompromisnega predloga. Voditelji bodo pogajanja nadaljevali v začetku prihodnjega leta.

Izmenjali so poglede tudi glede aktualnih zunanjepolitičnih vprašanj.

Drugi dan zasedanja bodo voditelji nadaljevali z vrhom držav evrskega območja in srečanjem voditeljev držav EU27, na katerem bodo razpravljali o brexitu ter pripravah na pogajanja o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom po njegovem izstopu.

Že v sredo se je predsednik vlade udeležil srečanja voditeljev držav Beneluksa in Slovenije. Na delovni večerji so razpravljali o aktualnih temah tokratnega zasedanja Evropskega sveta, največ pozornosti pa so namenili podnebnim temam, večletnemu proračunu EU in prednostnim nalogam nove Evropske komisije.