Skoči do osrednje vsebine

Nadzor v zadevi odpoklica vin – Lidl Slovenija

V soboto, 7. 12. 2019, je Inšpekcija za vinarstvo v 10 poslovalnicah v Sloveniji (Nova Gorica, Sežana, Ptuj, Šentjur pri Celju in Ljubljana) izvedla nadzor in preverila navedbe iz objavljenega odpoklica vin – Lidl Slovenija.

V petek, 6. 12. 2019, je Lidl Slovenija d.o.o. v sistem RASFF prijavil odpoklic vin Feind Balatoni Cuvée, 0,75l in Feind Muscat Ottonel, 0,75l. 

Odpoklic so izvedli, ker se je zanj odločilo podjetje Feind Lajos e.v. (proizvajalec, vinska klet iz Madžarske) in o tem obvestilo Lidl Slovenija d.o.o. . Omenjeni vini namreč nimata deklariranega opozorila o vsebnosti alergena (sulfit) v slovenskem jeziku.

V soboto, 7. 12. 2019, je Inšpekcija za vinarstvo v 10 poslovalnicah v Sloveniji (Nova Gorica, Sežana, Ptuj, Šentjur pri Celju in Ljubljana) izvedla nadzor in preverila navedbe iz objavljenega odpoklica. V vseh poslovalnicah so pri vhodu v trgovine pravilno izobesili »Obvestilo alergikom« (priponka) in s polic umaknili zadevni vini. 

Z vodjo kakovosti v podjetju Lidl Slovenija d.o.o. smo preverili, da sta bili vini dobavljeni neposredno od proizvajalca Feind Lajos e.v. in ne preko tretje pravne oz. fizične osebe. To izključuje možnost, da bi se v prometu lahko pojavile dodatne količine zadevnega, nepopolno deklariranega vina. Vini, v količini 1.080 lit (1.440 steklenic) vsakega, je Lidl Slovenija d.o.o. prejel neposredno od proizvajalca 3.9.2019, kar smo preverili preko izmenjave podatkov FURS-a.