Skoči do osrednje vsebine

Minister Karl Erjavec na delovnem obisku gostil madžarskega obrambnega ministra Tiborja Benka

Na povabilo ministra za obrambo Republike Slovenije Karla Erjavca je bil danes na enodnevnem delovnem obisku v Sloveniji minister za obrambo Republike Madžarske Tibor Benkő. Delovno srečanje je potekalo na Bledu v Vili Zlatorog.

Namen delovnega obiska madžarskega obrambnega ministra je nadaljevanje in krepitev dvostranskega in regionalnega sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju. Obisk je bil tudi priložnost za izmenjavo stališč in mnenj o aktualnih varnostnih vprašanjih, obrambnih reformah ter ostalih vprašanjih skupnega interesa obeh držav.

Ministra sta na delovnih pogovorih največ pozornosti namenila dvostranskemu sodelovanju, sodelovanju v okviru Nata in v Evropski uniji. Kot sta ocenila ministra, je sodelovanje na obrambnem in vojaškem področju obsežno, intenzivno in razvejano. To temelji na krovnem sporazumu, ki je bil podpisan leta 1992. Sodelovanje se izvaja na osnovi letnih programov dvostranskega sodelovanja in drugih aktivnosti v organizaciji obeh ministrstev. V letošnjem letu je bilo v načrtu enajst aktivnosti od tej je bilo sedem izvedenih v Sloveniji, štiri pa na Madžarskem. Zelo intenzivno je vojaško sodelovanje na področju skupnih vojaških vaj in usposabljanj. Pripadniki madžarske vojske se redno udeležujejo mednarodnih vojaških vaj v organizaciji Slovenske vojske kot so: »Immediate Response« (IR), »Lord Mountain« in »Adriatic Strike« (AS). Zelo dobro je tudi sodelovanje na področju vojaškega usposabljanja in različnih tečajev ter tudi na področju kulture in vojaške zgodovine. Madžarski obrambni minister se je posebej zahvalil z skrb Slovenije pri ohranjanju zgodovinskih obeležij in pomnikov padlim madžarskim vojakom v 1. svetovni vojni.

Zelo raznoliko in uspešno je sodelovanje znotraj zveze Nato, v okviru katerega se izvaja tudi mirnodobna misija nadzora zračnega prostora (Air Policing) članic Nata, med drugimi tudi Republike Slovenije. Za potrebe nadzora slovenskega zračnega prostora svoja lovska letala zagotavljata Madžarska in Italija, Slovenija pa sisteme za opazovanje zračnega prostora in sistem vodenja, kontrole in poveljevanja ter stalno službo iskanja in reševanja v primeru nesreče.

Minister Erjavec je glede prihodnjega razvoja obrambnih in varnostnih komponent EU poudaril, da mora Evropa na globalni ravni narediti več za zaščito svojih interesov in varnosti. Sprejem EU Globalne strategije, Evropskega akcijskega načrta za področje obrambe in podpis skupne deklaracije EU-Nato nakazujejo smer krepitve evropske varnosti in obrambe. Pri tem je pomembno ohranjanje in krepitev sodelovanja z Nato. Kot je še poudaril minister je za Slovenijo trenutno med najbolj aktualnimi temami tudi vojaška mobilnost, kibernetska varnosti in zoperstavljanje hibridnim grožnjam. Ministra sta se dotaknila tudi področja multilateralnega in regionalnega sodelovanja v okviru številnih pobud, v katerih aktivno sodelujeta obe državi.


Ob koncu pogovorov sta ministra pozornost namenila varnostnim razmeram v regiji, predvsem na območju Zahodnega Balkana, pri čemer največje izzive predstavljajo povečane ilegalne migracije in hibridno delovanje tretjih držav. Ministra sta se strinjala, da so sodelovanje in prispevek držav iz regije ključni za ohranjaje miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu. Tako Slovenija kot tudi Madžarska imata prav na Zahodnem Balkanu največje kontingentov okviru mednarodnih operacij in misij.

Foto: Bruno Toič, MORS