Skoči do osrednje vsebine

Minister Zajc: »Implementacija zavez Pariškega sporazuma bo terjala skupen napor vseh«

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor Simon Zajc je v okviru zasedanja Podnebne konference Združenih narodov (COP25) v Madridu podal nacionalno izjavo Republike Slovenije. V njej je poudaril, da bo implementacija zavez Pariškega sporazuma terjala skupen napor vseh.

Minister je še izpostavil, da se je Slovenija letos pridružila Trajnostni finančni iniciativi in je prvič doslej prispevala v Zeleni podnebni sklad, saj se zaveda, da je pravična tranzicija edina prava pot k podnebni nevtralnosti. Za boj in prilaganje na podnebne spremembe je treba okrepiti  tudi mednarodno sodelovanje. Minister Zajc je v govoru izrazil tudi pričakovanje, da bo do zaključka konference v Madridu vendarle sprejeta Knjiga pravil, ki bo določila način izvajanja Pariškega sporazuma. Včeraj in danes sicer v okviru COP25 v Madridu poteka zasedanje na ministrski ravni držav pogodbenic Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) in Pariškega sporazuma.

Minister  Zajc se je v Madridu srečal tudi z direktorjem nevladne organizacije Climate Action Network Europe Wendlom Triom in mu predstavil evropske in slovenske ambicije glede prihodnje podnebne politike.