Skoči do osrednje vsebine

DS MO mag. Bizjak na ministrskem srečanju Jadranske listine

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak se je na povabilo albanske ministrice za obrambo Olte Xhaçke v Tirani udeležil dvodnevnega ministrskega srečanja Jadranske listine (A-5), ki se je končalo danes, v sredo, 11. decembra. Pobuda je namenjena krepitvi reformnih prizadevanj v sodelujočih državah, varnosti, stabilnosti in blaginje v regiji Zahodnega Balkana, kot tudi približevanju evroatlantskim integracijam. Hkrati pobuda predstavlja instrument za zagotavljanje pomoči s strani ZDA.

Gostiteljica srečanja albanska obrambna ministrica Olta Xhaçka je uvodoma izpostavila pomen pobude za regijo, pa tudi na izvajanje obrambnih reform v tej državi. Dejala je, da bo Albanija še naprej krepila delo in zavezanost Natu ter poudarila pomen sodelovanja držav ob nenadnih dogodkih, kar se je pokazalo ob novembrskem potresu v tej državi. Srečanje A-5 je skladno s prakso potekalo v dveh ločenih formatih.

Državni sekretar mag. Miloš Bizjak se je udeležil razprave, ki je bila odprta za države opazovalke A-5 in države, ki se srečanj udeležujejo na podlagi vsakokratnega povabila organizatorja. Ministri so v tem delu razpravljali o evro-atlantski perspektivi jugovzhodne Evrope skozi mehanizme A-5. Govorili so predvsem o varnostnih izzivih, ilegalnih migracijah in naravnih nesrečah v regiji ter o polnopravnem članstvu držav opazovalk v pobudi A-5.

Državni sekretar mag. Bizjak je uvodoma izrazil sožalje žrtvam nedavnega potresa in pripravljenost, da pomagamo tudi v prihodnje. Poudaril je, da sta varnost in stabilnost Zahodnega Balkana ključna za varnost in stabilnost širše evropske regije ter izrazil obžalovanje zaradi zamujene priložnosti glede odprtja pogajanj za članstvo v EU z Albanijo in Severno Makedonijo. Ponovil je zavezo Slovenije za aktivno prisotnosti v regiji, tudi prek sodelovanja v varnostno-obrambnih regionalnih pobudah. V luči novih varnostnih izzivov, ki se ne ozirajo na državne meje, pa je mag. Bizjak dejal, da se bo Slovenija zavzela za korenito razpravo o prihodnjem delovanju pobude ter možnih konkretnih projektih znotraj le-te.

Na srečanju v formatu držav članic, na katerem Slovenija ni sodelovala, so članice A-5 razpravljale o skupnem prispevku k operacijam Nata ter o politiki odprtih vrat pobude. Ob koncu srečanja so obrambni ministri držav članic Jadranske listine, in sicer Hrvaške, Albanije, Severne Makedonije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore, podpisali skupno izjavo.

1 / 2