Skoči do osrednje vsebine

Članice Zelene skupine na COP25 skupaj za ambicioznejše ukrepanje proti podnebnim spremembam

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V Madridu te dni poteka 25. srečanje držav pogodbenic Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja, t. i. COP25, na katerem se države dogovarjajo o ukrepih proti podnebnih spremembah. Za ambicioznejše podnebne ukrepe se je na dogodku s skupno izjavo zavzela tudi Slovenija kot članica Zelene skupine, v kateri so še Islandija, Kostarika, Singapur, Zelenortski otoki in Združeni arabski emirati. V skupni izjavi članice Zelene skupine izražajo družno prizadevanje za učinkovitejši odziv na okoljske izzive.

Države članice Zelene skupine smo v skupni izjavi izpostavile potrebo po celovitem upravljanju z vodnimi viri in po boljšem razumevanju vplivov podnebnih sprememb na vodno varnost ter se zavzeli za uporabo vode kot inštrumenta za krepitev miru in sodelovanja.

Pozvali smo k spremembi nevzdržnih vzorcev proizvodnje in potrošnje ter se zavzeli za prehod v krožno gospodarstvo. V zvezi s tem smo pozdravili sklepe Mednarodnega panela za vire (IRP) na njegovem nedavnem srečanju na Bledu, ki poudarjajo, da je socialno pravičen prehod v uspešno podnebno-nevtralno gospodarstvo v najboljšem interesu te in prihodnjih generacij.

Zavzeli smo se za sprejem ambicioznih ukrepov za prilagajanje na in blaženje učinkov podnebnih sprememb tekom COP25.

Članice Zelene skupine ostajamo zavezane prehodu na obnovljive vire energije, še naprej bomo vlagale v energetsko učinkovitost in tehnološki napredek na področju rabe energetskih virov, obenem pa bomo pospešile prenos tovrstnih tehnologij državam v razvoju, smo še poudarili v izjavi.