Skoči do osrednje vsebine

Premier Šarec se je srečal s pripadniki slovenskega kontingenta in s poveljnikom KFOR na Kosovu

Po obisku pripadnikov slovenskega kontingenta v BiH se je predsednik vlade Marjan Šarec v popoldanskih urah srečal še s pripadniki slovenskega kontingenta v operaciji KFOR na Kosovu in s poveljnikom KFOR generalmajorjem Michelom Risijem.

Premier je po srečanju izpostavil: "Slišal sem same pohvale na račun naših vojakinj in vojakov ter tudi željo, da v tej smeri nadaljujemo. Naši vojaki izpolnjujejo svoje naloge v skladu s pričakovanji in so zelo tvoren del te misije."

Slovenija z velikim kontingentom pripadnikov Slovenske vojske sodeluje v KFOR od leta 2000.

Zavezniška operacija KFOR, v kateri sodeluje približno 3.600 pripadnikov iz 28 držav, že več kot 20 let skladno z resolucijo Varnostnega sveta OZN 1244 zagotavlja podporo varnemu in stabilnemu okolju ter svobodi gibanja na celotnem ozemlju Kosova. V okviru svojih pristojnosti podpira tudi uresničevanje dogovorov, sprejetih v dialogu med Beogradom in Prištino pod okriljem EU.

Gre za prednostno operacijo Slovenske vojske, v katero je vključena večina njenih pripadnikov, napotenih v mednarodne operacije in misije. Glede na velikost slovenskega kontingenta v KFOR se Slovenija uvršča okoli sedmega mesta med državami prispevnicami v to operacijo. S sodelovanjem v KFOR Slovenija podpira skupna varnostno-stabilizacijska prizadevanja na Kosovu, pri čemer je njen prispevek mednarodno prepoznan in zelo cenjen.