Skoči do osrednje vsebine

ZPKZ Maribor aktivno sodeloval na Živi knjižnici Maribor

Zavod za prestajanje kazni zapora Maribor je tudi letos aktivno sodeloval na Živi knjižnici Maribor, ki je v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor potekala 4. decembra 2019. To je že četrto leto, odkar so zaprte osebe iz mariborskih zaporov žive knjige na tem dogodku.

Živa knjižnica je dogodek, katerega glavni namen je ozaveščanje in izobraževanje o vrednotah in človekovih pravicah, spodbujanje razprave o predsodkih in stereotipih v družbi.

Živa knjižnica ima enako kot običajna, vse potrebne elemente: od knjižničnega pulta, knjižničarja/ke, čitalnice in  izposoje za določen čas. Razlikuje pa se v pomembni stvari - v Živi knjižnici so knjige ljudje. Ljudje iz različnih družbenih skupin in kulturnih ozadij, ljudje z zanimivimi življenjskimi zgodbami, ki so pripravljeni govoriti o sebi ter deliti svojo življenjsko zgodbo z bralci.

Na dogodku so tokrat sodelovali trije obsojenci, ki so podelili svojo zgodbo kot žive knjige. Odziv sodelujočih obsojencev je bil zelo pozitiven. Obsojenci so se razbremenili, sprostili, za vse je bila to nova izkušnja, na kateri so lahko delili svoje občutke, stiske, misli, in ob tem niso bili obsojani.

 

Utrinki z Žive knjižnice v Mariboru | Avtor: Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij

1 / 3