Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar na konferenci Rome MED 2019 poudaril pomen skupnega pristopa k migracijam

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je danes udeležil mednarodne konference Rome MED 2019 - Sredozemski dialogi, v okviru katere je nastopil na panelu o upravljanju z migracijami. Zavezanost solidarnosti in multilateralizmu ter skupnemu evropskemu pristopu so ključ za učinkovite rešitve, pri katerih bo Slovenija ostala verodostojen partner.

Minister dr. Cerar je predstavil aktualno stanje na zahodnobalkanski migracijski poti, na kateri se je število nezakonitih migrantov v letu 2019 povečalo. Izpostavil je ukrepe, ki jih je Slovenija sprejela za varovanje zunanje schengenske meje. Poudaril je, da mora biti sodelovanje z državami na Zahodnem Balkanu na področju migracij prednostna naloga EU. V ospredje naših skupnih prizadevanj mora biti postavljen cilj povečanja zmogljivosti držav Zahodnega Balkana za upravljanje migracijskih tokov, boj proti mrežam tihotapcev z ljudmi in zagotovitev ustrezne obravnave prosilcev za azil in beguncev. Minister je opozoril tudi na pomen pravočasnega ukrepanja, saj je v tem obdobju pred nami veliko tveganje humanitarne krize.

V razpravi je minister dr. Cerar poudaril nujnost okrepljenega sodelovanja z državami izvora in tranzita, kar je edini način, da dosežemo varne, redne in urejene migracijske tokove. Zato moramo nasloviti tudi vzroke migracij, od nasilja, nestabilnosti in revščine do slabega upravljanja in podnebnih sprememb. Oblikovati bi morali celostno strategijo sodelovanja s tretjimi državam, pri čemer bi morala biti migracijska vprašanja njen sestavni del. Na strani evropskih držav moramo zagotoviti varstvo človekovih pravic migrantov in sočasno njihovo integracijo v družbo, je zaključil minister.

Konferenca Rome MED 2019 – Sredozemski dialogi, ki jo letos ze petič organizirata italijansko ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje ter inštitut za mednarodne študije ISPI, je namenjena razpravam predstavnikov vlad, civilne družbe in akademske sfere o aktualnih vprašanjih, izzivih in priložnostih v Sredozemlju.