Skoči do osrednje vsebine

Direktorji bolnišnic na delovnem sestanku pri ministru za zdravje

Predstavniki Ministrstva za zdravje in ZZZS-ja so se danes srečali z direktorji bolnišnic. Pogovarjali so se o morebitnih vzrokih za čakalne dobe in prenovljenem vrednotenju zdravstvenih storitev, ki naj bi ga v prihodnje upoštevali pri Splošnem dogovoru.

Delovni sestanek predstavnikov Ministrstva za zdravje in ZZZS-j ter direktorjev bolnišnic

Predstavniki Ministrstva za zdravje in ZZZS-ja ter direktorji bolnišnic so se danes poleg realizacije Aneksa št. 3 k Splošnemu dogovoru dotaknili tudi vzrokov za podaljševanje čakalnih dob. Predvsem pa so govorili o tem, s kakšnimi težavami se direktorji soočajo in kakšne rešitve predlagajo.

Po koncu sestanka je državna sekretarka prim. Simona Repar Bornšek povedala, da inšpektorji zdravstvenega inšpektorata in predstavniki NIJZ že obiskujejo javne zdravstvene zavode, da bi ugotovili, kje se podatki izgubljajo, kje je slab pretok informacij, zakaj številke o čakajočih tako zelo nihajo. Poudarila je, da so včasih za povečanje čakalnih dob razlogi lahko zelo banalni, npr. napaka v eni od bolnišnic, ker so se podatki napačno prenesli. Poleg tega pa je eZdravje še mlad sistem, podatki se zbirajo na različne načine.  

Državna sekretarka je opozorila tudi, da v sistem eZdravja prihajajo podatki o 1.200 zdravstvenih storitvah, na katere napotijo zdravniki. S tem, da je v sistemu en pacient lahko zaveden štirikrat ali petkrat, npr. ker pri kardiologu čaka na obremenitveno testiranje, ultrazvok, prvi pregled oziroma na več storitev. Povišanje števila čakajočih je torej lahko tudi posledica slabe kakovosti teh podatkov. 

Na Ministrstvu za zdravje se skupaj z vsemi deležniki trudimo, da bi se kakovost podatkov v čim krajšem možnem času povečala.