Skoči do osrednje vsebine

Zaključni dogodek projekta 'mlade veleposlanice'

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes poteka zaključni dogodek projekta, ki smo ga na Ministrstvu za zunanje zadeve v sodelovanju s tujimi veleposlanicami v Ljubljani začeli ob letošnjem mednarodnem dnevu žensk, 8. marca. Sodelujoče dijakinje so se na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo seznanile z aktivnostmi za promocijo Slovenije in blagovno znamko 'I feel Slovenia', podrobneje pa jim je bilo predstavljeno tudi delovanje Urada za mladino in mehanizem mladinskega delegata pri Organizaciji združenih narodov.

V mentorskem projektu Ministrstva za zunanje zadeve 'mlade veleposlanice', ki je potekal v sodelovanju tujih veleposlanic v Ljubljani, je sodelovalo deset dijakinj tretjih in četrtih letnikov Gimnazije Šiška, Gimnazije Brežice, Gimnazije Kranj, Gimnazije Škofja Loka, Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor, Gimnazije Krško, Gimnazije Murska Sobota in Gimnazije Ravne na Koroškem.

S projektom je bil sodelujočim dijakinjam omogočen edinstven vpogled v aktivnosti slovenskih in tujih veleposlanic na področju diplomacije in mednarodnih odnosov, naslavljanja aktualnih globalnih vprašanj ter predstavljanja stališč in delovanja v diplomaciji, gospodarstvu in širše. Tekom leta so se dijakinje srečevale s svojimi mentoricami, preživele z njimi dan na delovnem mestu ter se udeleževale dogodkov v organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve in posameznih veleposlaništev. Predstavljeno jim je bilo delovanje številnih inštitucij in organov javne uprave. Na povabilo ministrov za notranje zadeve, izobraževanje, znanost in šport ter financ so podrobneje spoznale delovanje in izzive omenjenih treh resorjev, vključno z aktivnostmi nekaterih njihovih organov v sestavi. Tako so se na Policiji srečale s policistkami, ki so bile aktivne udeleženke mednarodnih mirovnih misij, na Finančni upravi pa jim je bilo predstavljeno davčno opismenjevanje mladih. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je podrobno predstavilo možnosti in priložnosti mednarodnega študija, ki jih ponuja izobraževalni sistem. Na Ministrstvu za zunanje zadeve so se dijakinje posebej seznanile z dnevnimi opravili in izzivi diplomatskega protokola in konzularne službe. V Državnem zboru so ob dnevu Evrope prisostvovale slavnostni seji Odbora za zadeve Evropske unije, na pogovor pa jih je sprejel predsednik Državnega zbora.

Za dijakinje smo organizirali tudi druge dogodke z mednarodno vsebino ter skupinske in posamezne pogovore in srečanja s predstavniki politike, poslovnega, akademskega, kulturnega in športnega sveta.

Na zaključnemu dogodku 5. decembra je mladim veleposlanicam aktivnosti promocije Slovenije na področju turizma predstavila državna sekretarka Eva Štravs Podlogar. Direktor Urada za mladino Tin Kampl jih je seznanil z aktivnostmi, ki jih vodi urad, mladinski delegat Patrik Bole pa je predstavil svojo izkušnjo zastopanja Slovenije na splošni razpravi Generalne skupščine OZN in mladinskem podnebnem vrhu septembra 2019 v New Yorku.

Dijakinjam, ki sodelujejo v projektu 'mlade veleposlanice' bo ob zaključku podeljen certifikat. Poseben dogodek ob tej priložnosti načrtujemo sredi januarja 2020.