Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk Predsedstva Bosne in Hercegovine

Na povabilo predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja so se na uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudili člani Predsedstva Bosne in Hercegovine - predsedujoči predsedstva gospod Željko Komšić in člana gospod Šefik Džaferović in gospod Milorad Dodik.
slovenski predsednik in gostje pred zastavami v veliki dvorani predsedniške palače

Predsednik Republike Slovenije s predsedujočim in članoma Predsedstva Bosne in Hercegovine | Avtor: Daniel Novakovič, STA; vir: UPRS.

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi so vsi trije člani Predsedstva Bosne in Hercegovine skupaj položili venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani.
Predsednik Pahor in predsedujoči ter člana Predsedstva BiH so nato odkrili Klopco prijateljstva med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino na Kongresnem trgu.

Srečanje so predsednik Pahor in predsedujoči ter člana Predsedstva Bosne in Hercegovine nadaljevali s pogovorom na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Bosne in Hercegovine.

Program uradnega obiska so člani predsedstva nadaljevali s pogovori s predsednikom Državnega zbora RS in ministrom za zunanje zadeve ter obiskom na sedežu ITF, Ustanove za krepitev človekove varnosti. Večer so sklenili s svečano večerjo v Predsedniški palači.

V okviru uradnega obiska so se predsedujoči in člana Predsedstva Bosne in Hercegovine drugi dan obiska srečali še s predsednikom vlade, skupaj z gostiteljem, predsednikom republike, pa so se
udeležili tudi pogovora z akademskim forumom Nove univerze z naslovom "Pogledi na ustavno-pravna vprašanja Bosne in Hercegovine".