Skoči do osrednje vsebine

Plenarno zasedanje Mednarodne zveze za spomin na holokavst (IHRA)

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenska delegacija pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst (IHRA) se je v Luksemburgu udeležila plenarnega zasedanja organizacije (2.-5.12.2019). Delegacija je potrdila zavezanost Slovenije spominu na holokavst in potrebi po ozaveščanju o tragičnih dogodkih iz naše zgodovine, saj je to bistvenega pomena za preprečevanje ponovitev podobnih dogodkov kjerkoli po svetu.
dr. Marko Rakovec, dr. Alenka Spreitzer Janko, dr. Irena Šumi in Vojko Kunaver (desna proti levi)

dr. Marko Rakovec, dr. Alenka Spreitzer Janko, dr. Irena Šumi in Vojko Kunaver (desna proti levi)

1 / 2

Slovenska delegacija se je na zasedanju pridružila izraženi zaskrbljenosti glede porasta antisemitizma v svetu in spodbudila k potrebi po okrepitvi izobraževanja mladih generacij o grozotah holokavsta. S tem namenom so bila pripravljena priporočila za poučevanje in učenje o holokavstu, ki vsebujejo koristne smernice namenjene učiteljem za lažje poučevanje njegove zgodovine. Priporočila posebej izpostavljajo pomen izobraževanja o človekovih pravicah, ki je osnova za razvoj strpne in vključujoče družbe. Delegacije na zasedanju so soglasno podprle priporočila in predlagale vladam, da jih uporabljajo v svojih izobraževalnih sistemih.

Slovenija je pozdravila prošnji Portugalske za članstvo v IHRA in Severne Makedonije za pridružitev IHRA, saj je pomembno, da raste število članic, ki bomo skupaj skrbele za večjo ozaveščenost z namenom preprečevanja bodočih grozodejstev.  

Slovenska delegacija pri IHRA bo še naprej nadaljevala s podporo aktivnostim za ozaveščanje o holokavstu. Naslednje leto obeležujemo 20. obletnico Stockholmske deklaracije, s katero je bila ustanovljena IHRA. V luči praznovanja te obletnice in  75. obletnice osvoboditve Auschwitza   je bila na zasedanju soglasno sprejeta tudi politična izjava, namenjena podpori prizadevanjem za uresničevanje ciljev IHRA ter jasni obsodbi preteklih grozodejstev, ki so bile posledica nacistične in vseh ostalih fašističnih ideologij. Izjavo bodo formalno podali ministri za zunanje zadeve članic IHRA na svojem srečanju januarja 2020 v Bruslju.