Skoči do osrednje vsebine

Otvoritev multimedijske predstavitve o Souvanih in njihovem parku v Volčjem Potoku

V javnem zavodu Arboretum Volčji Potok je bila na »Ta veseli dan kulture« odprta razstava o družini Souvan in parku, ki ga je ustvarila v Volčjem Potoku. Souvanov park predstavlja osrednji del današnjega Arboretuma in historično jedro zavarovane kulturne dediščine državnega pomena.

Souvani so imeli posestvo v lasti od leta 1882 do 1946. Velik ustvarjalni podvig Lea Souvana, ki je ustvaril park po pravilih angleškega krajinskega parka, so v Arboretumu Volčji Potok prvič predstavili jeseni 2017. Takratna razstava je zdaj razširjena v multimedijsko predstavitev. Ta vključuje celostensko projekcijo arhivskih fotografij, ki ilustrirajo rast in oblikovanje parka od leta 1898 do 1942. Zgodbe treh ključnih oseb iz Souvanovega parka so predstavljene v zamišljenih osebnih izpovedih. Ferdinandu Souvanu, Heleni Souvan in Leu Souvanu lahko obiskovalec prisluhne v ločenih prezentacijah. Dodanih je nekaj predmetov, od katerih vsak po svoje osvetli življenje družine v večkulturnem okolju takratne Ljubljane, Kranjske in Slovenije, v katerega je bila sicer družina aktivno vpeta od prihoda prvega Souvana v Ljubljano naprej. Almi Souvan, veliki, sicer enostranski, ljubezni Josipa Murna, je posvečeno posebno prizorišče, kjer lahko obiskovalec séde pred kamin in prisluhne Murnovim stihom.

Multimedijska predstavitev je umeščena v pritličje galerije, ki stoji v srcu Souvanovega parka. Predstavitev je opremljena s prevodi v nemški, angleški, italijanski in hrvaški jezik.

V zimskem času bo razstavišče odprto ob petkih in sobotah 7. in 8. ter 13. in 14 decembra ter od 20. decembra do 5. januarja vsak dan. Odprto bo popoldan od 14. do 19. ure, z izjemo božičnega in silvestrskega večera. Pot od galerije do parkirišča osvetljuje praznična osvetlitev.

Otvoritev je pritegnila približno 30 ljudi, med katerimi so bili predstavniki Ministrstva za kulturo, Zavoda za varstvo kulturne dediščine, novinarji in poleg zainteresirane javnosti tudi potomci zadnjega Souvana v Volčjem Potoku. Srečanje je minilo v prijetnem vzdušju in z veliko pohval ustvarjalcem predstavitve.