Skoči do osrednje vsebine

Trubarjeva priznanja 2019

Na predvečer "Tega veselega dneva kulture" je v Narodni in univerzitetni knjižnici potekala slovesna podelitev Trubarjevih priznanj za leto 2019.

"Zapisana beseda, tradicionalna ali sodobna, na papirju ali zaslonu je temeljna vrednota kulture in družbe kot celote. Zapisana beseda priča o izjemnih dosežkih pomembnih ustvarjalcev in le zabeležena lahko pomembno prispeva k ohranjanju nacionalne pisne dediščine. Pojav digitalnih vsebin in storitev je spremenil način življenja in ustvarjanja, spremenil je potrebe in želje družbe na splošno. Tradicionalne - klasične storitve in opravila so virtualizirana, saj se, da bi ohranila svojo vrednost, spreminjajo v smeri želja uporabnikov. Bomo tudi slednje uspeli ohraniti in jih narediti dostopne za bodoče rodove? Bodo dejanja in ustvarjanje sodobnih pesnikov in pisateljev še lahko predmet preučevanja na podlagi dragocenih osebnih zbirk in zapuščin? Skrb in prizadevanja številnih posameznikov bodo zagotovo tudi v prihodnje pripomogla, da prispevek za Slovenijo in Slovence pomembnih posameznikov ne bo utonil v pozabo.", je v svojem nagovoru izpostavila mag. Tatjana Likar, sekretarka za področje knjižnične dejavnosti na Ministrstvu za kulturo.

Letos sta med posebej zaslužnimi posamezniki dve novi imeni: dr. Miklavž Komel in prof. dr. Anton Janko. Podelili so tudi štirinajst zahvalnih listin darovalcem zapuščin ter dve posebni zahvali za prispevek v zakladnico slovenske pisne kulturne dediščine, ki sta ju prejeli Mladinska knjiga, s katere finančno pomočjo je Narodna in univerzitetna knjižnica odkupila arhiv znamenitega založnika in knjigotržca Schwentnerja, ter Cistercijanska Opatija Stična, ki je z izdelavo faksimila Carte Caritatis, ustanovnega dokumenta cistercijanskega reda, ki ga hranijo v NUK, priložnostno razstavo in znanstveno aktualizacijo pomembno doprinesla k ohranjanju pisne kulturne dediščine na Slovenskem.