Skoči do osrednje vsebine

Natova vaja kibernetske obrambe Cyber Coalition 19 (CC19)

Danes, v sredo, 3. decembra, se je začela štiridnevna Natova vaja kibernetske obrambe Cyber Coalition 19 (CC19). Z njo se nadaljuje večletni vadbeni cikel z osrednjim ciljem zaščite in obrambe kibernetskega prostora.

Cilji vaje so tudi izboljšanje sodelovanja med udeleženci pri odzivanjih na incidente v kibernetskem prostoru ter krepitev sposobnosti Nata in zaveznic pri prepoznavanju groženj, ki bi lahko vplivale na Natovo in nacionalne komunikacijsko-informacijske sisteme ter na sposobnost delovanja Nata ali udeležencev.

Skladno s sklepom Vlade vajo v slovenskem prostoru vodi Ministrstvo za obrambo, na njej pa sodelujejo tudi druga ministrstva in vladne službe. Predstavnik Ministrstva za obrambo sodeluje pri organizaciji vaje na ravni Nata in zastopa Slovenijo na sedežu vaje v simulacijskem centru Estonske vojske v Tartuju. Vaja CC19 v Sloveniji poteka tako na Ministrstvu za obrambo kot v prostorih drugih udeležencev. O zaključkih in ugotovitvah vaje bo pripravljeno poročilo, s katerim bodo seznanili tudi Vlado.