Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar: Slovenija podpira Srbijo na evropski poti

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Beograd, 3. decembra 2019 - Slovenski zunanji minister dr. Miro Cerar danes zaključuje dvodnevni uradni obisk v Beogradu. S predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem se je danes pogovarjal o sodelovanju med državama na gospodarskem področju, regionalnih izzivih, dialogu med Srbijo in Kosovom ter širitveni politiki Evropske unije. Slovensko delegacijo je v Nacionalni skupščini sprejela tudi predsednica skupščine Maja Gojković.

"Slovenija in Srbija beležita izredno dinamično leto obiskov na najvišji ravni in veseli nas, da bomo čez nekaj dni izvedli tudi skupno sejo vlad v Novem sadu", je dejal minister dr. Cerar in dodal: "Podatki o gospodarskem sodelovanju so spodbudni in po pogovoru s slovenskimi gospodarstveniki v ponedeljek zvečer lahko zagotovim, da je interes slovenskih gospodarstvenikov za delovanje na srbskem trgu velik", je dejal minister dr. Cerar. 

"Slovenija se v Evropski uniji aktivno in glasno zavzema, da se proces širitve nadaljuje", je v pogovoru s srbskim predsednikom Vučićem dejal slovenski minister dr. Cerar. Slovenija je prepričana, da so pogajanja z Evropsko unijo pomembna spodbuda za sprejemanje reformnih politik v državah kandidatkah. 

S predsednikom Vučićem sta govorila tudi o njegovi pobudi za vzpostavitev t. i. mini schengna, ki bi omogočal prost prehod ljudi med sodelujočimi državami. Minister dr. Cerar je izpostavil, da Slovenija podpira poglabljanje regionalnega sodelovanja na Zahodnem Balkanu, če bo le to pripomoglo k večjemu ekonomskemu povezovanju in prispevalo k stabilnosti v regiji. 

Predsednik Vučić in minister dr. Cerar sta govorila tudi o širši situaciji v regiji in dialogu med Beogradom in Prištino. Slovenski minister je izrazil obžalovanje, da je dialog Beograd - Priština trenutno v zastoju. Izpostavil je, da kosovsko vztrajanje na carinah na proizvode iz Srbije in BiH ni konstruktivno in se pri tem zavzel za iskanje konstruktivnih rešitev. 

Sogovornika sta govorila tudi o obliki in višini pomoči Albaniji, ki jo je prizadel uničujoč potres in sta tako Srbija kot Slovenija že pomagali in bosta pomagali prizadetim prebivalcem. 

Na srečanju s predsednico Narodne skupščine Majo Gojković sta sogovornika ocenila dragoceno izmenjavo izkušenj med skupinama prijateljstev, ki sta vzpostavljeni v obeh parlamentih.  Zunanji minister dr. Cerar je spomnil na nagovor Predsednika Republike Boruta Pahorja v Narodni skupščini januarja letos, ko je poslancem zagotovil prijateljstvo Slovenije in njeno podporo pri vstopanju v Evropsko unijo. Predsednica skupščine Gojković je ministra dr. Cerarja seznanila s pogovori z delegacijo evropskih poslancev v Beogradu, ki jih je vodil nemški poslanec Manfred Weber. Slovenija je bila v Bruslju pobudnica skupine prijateljstva širitve in aktivno deluje pri usklajevanjih stališč držav članic. 

Minister dr. Cerar se je ločeno sestal tudi beograjskim nadškofom Stanislavom Hočevarjem, s katerim se je pogovarjal o vlogi verskih skupnosti v regiji pri spodbujanju procesov sprave in konstruktivnega sobivanja med narodi sosednjih držav.