Skoči do osrednje vsebine

V soorganizaciji Sveta Evrope in Ministrstva za kulturo RS je med 28. in 29. novembrom v Ljubljani potekala konferenca o pogojih za kakovostno novinarstvo ter pomenu medijske pismenosti in vprašanjih, ki jih odpira raba umetne inteligence v medijih

V Narodni galeriji v Ljubljani se je končala mednarodna konferenca (Zadnji) klic za kakovostno novinarstvo.

Da lahko zagotovimo zaupanje v medije, mora biti novinarstvo odločno in enakovredno podprto s strani države, strokovnih združenj, internetnih posrednikov in platform, regulativnih organov in novinarjev, kar je bil tudi zadnji sklep na mednarodni konferenci (Zadnji) klic za kakovostno novinarstvo, soorganizirane s strani Sveta Evrope in Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.  

Na dvodnevnem dogodku se je zbralo več kot 150 medijskih strokovnjakov iz 40 držav, regulatorjev, pravnikov, snovalcev politik in novinarjev, ki so sodelovali na petih strokovnih panelih, na katerih so razpravljali o različnih vidikih zagotavljanja trajnosti kakovostnih novic.

Paneli so zajeli širok spekter najbolj aktualnih vprašanj, od tega, kaj kakovostno novinarstvo sploh je in kdo je za to odgovoren, kakšen je pomen medijske pismenosti in kakovostnega novinarstva pri ohranjanju in izboljšanju zaupanja, do izzivov in priložnosti, ki jih prinaša porast umetne inteligence.  

Udeleženci so poudarili, da je v času digitalne preobrazbe in finančne negotovosti, ki jo doživljajo mediji, varovanje kakovostnega novinarstva ključnega pomena za to, da lahko ljudje sprejemajo premišljene odločitve in od odločevalcev zahtevajo odgovorno delovanje za ohranjanje demokracije. 

V ta namen bo Svet Evrope skupaj z drugimi akterji še naprej podpiral okolje, ki je naklonjeno kakovostnemu novinarstvu v skladu z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah in Izjavo o finančni vzdržnosti kakovostnega novinarstva v digitalni dobi Odbora ministrov, kot tudi za nadaljnje usmerjanje in tesno sodelovanje z državami članicami pri dejavnostih in programih za krepitev kakovostnega novinarstva.