Skoči do osrednje vsebine

Slovenija bo tretjič predstavila stanje človekovih pravic v okviru Univerzalnega periodičnega pregleda

Slovenska delegacija bo jutri, 12. novembra 2019, v Ženevi predstavila stanje človekovih pravic v Sloveniji v okviru 3. kroga Univerzalnega periodičnega pregleda Sveta OZN za človekove pravice. Slovensko delegacijo, v kateri bodo predstavniki resornih ministrstev in vladnih služb, bo vodil minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar.

Univerzalni periodični pregled (UPP) je mehanizem Sveta OZN za človekove pravice (SČP), v okviru katerega države članice OZN vsakih štiri do pet let medsebojno pregledujejo spoštovanje človekovih pravic v posamezni državi. Pregledi potekajo v Ženevi v okviru zasedanj Delovne skupine SČP za UPP. V njih sodeluje vseh 193 držav članic OZN, ki si medsebojno podajajo priporočila za izboljšanje spoštovanja človekovih pravic. V aktualnem tretjem krogu se pregled osredotoča predvsem na izvajanje v prejšnjem krogu sprejetih priporočil.

Spoštovanje človekovih pravic v Sloveniji je bilo doslej pregledano dvakrat, in sicer februarja 2010 in novembra 2014. V slednjem primeru je Slovenija prejela 163 priporočil. Izmed 142 sprejetih priporočil je Slovenija v celoti ali delno uresničila vse razen štirih priporočil. Naš tretji pregled bo potekal 12. novembra 2019, in sicer na podlagi nacionalnega poročila, ki ga je junija 2019 sprejela Vlada Republike Slovenije.

Pripravo poročila je koordiniralo Ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju z resornimi ministrstvi in vladnimi službami. Poročilo je bilo predstavljeno tudi Varuhu človekovih pravic in Zagovorniku načela enakosti, nanj pa so imele priložnost podati komentarje nevladne organizacije, aktivne na področju človekovih pravic. Poročilo je na svoji seji potrdila tudi Medresorska komisija za človekove pravice, ki je slovensko koordinacijsko telo za mednarodno poročanje s področja človekovih pravic.

Vlada se bo po opravljenem pregledu opredelila do novo prejetih priporočil ter z njimi seznanila tudi Državni zbor.