Skoči do osrednje vsebine

Podpis kodeksa o zmanjšanju uporabe plastičnega pribora v gostinskih dejavnostih

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister Simon Zajc je v okviru 66. Gostinsko turističnega zbora z v. d. direktorja Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedjem Pobegajlom podpisal kodeks o zmanjšanju uporabe plastičnega pribora v gostinskih dejavnostih.

Ob podpisu kodeksa je minister Simon Zajc poudaril: »Danes je Turistično gostinska zbornica Slovenije še enkrat pokazala, da je Slovenija tudi zelena turistična destinacija. Moj cilj je zmanjševanje količine odpadkov, in taki sporazumi spodbujajo k malim korakom na poti k temu cilju. Upam, da jih bo kodeks podpisalo čim več in to čim prej«.

Gostinci, ki bodo pristopili h kodeksu se prostovoljno zavezujejo, da v svojih gostinskih obratih od 1. januarja 2020 gostom ne bodo ponujali plastičnih slamic, plastičnih krožnikov, plastičnih lončkov in plastičnega jedilnega pribora.

Minister je 15. maja s predsednico Trgovinske zbornice Slovenije mag. Maričo Lah podpisal tudi dogovor o zmanjšanju prodaje plastičnih nosilnih vrečk na blagajnah maloprodajnih mest v trgovinski dejavnosti, v petek pa bo podpisal sporazuma s predstavniki Skupnosti občin Slovenije o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora v slovenskih občinah.