Skoči do osrednje vsebine

Ministrova srečanja v Sydneyu

Drugi dan bivanja v avstralskem Sydneyu, v četrtek, 6. novembra, je imel minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Česnik niz srečanj s slovenskimi posamezniki in ustanovami v tem največjem avstralskem mestu.

Najprej je v njeni pisarni v Sydneyu obiskal poslanko opozicijske laburistične stranke, pred časom večkratno ministrico avstralske vlade, priljubljeno potomko slovenskih izseljencev Tanyo Pliberšek.

V pogovoru se je živo zanimala za ministrov pogled na stanje v slovenski skupnosti v tej državi in v slovenski diaspori nasploh. Z ministrom sta se strinjala, da so oblike ohranjanja slovenstva, ki jih gojijo pripadniki prve generacije izseljencev, za mlajše preživele, za nove prišleke iz Slovenije pa neprimerne. Gre za popolnoma drugačne generacije, ki razmišljajo, predvsem pa komunicirajo na povsem drugačen način. V pogovoru se je seznanila z delovanjem pred nedavnim ustanovljenega Slovensko-avstralskega akademskega kluba, društva VTIS (Društvo v tujini izobraženih Slovencev), obstoj in delovanje Slovensko-avstralske gospodarske zbornice pa sta ji že znana.

Minister Česnik je Pliberškovi podaril svežo izdajo znamke Slovenci v Avstraliji z upodobitvijo gamsa in koale, slovensko ustavo v stripu ter miniaturo Aljaževega stolpa na Triglavu. Slednjega je bila Pliberškova še posebej vesela, saj je našo najvišjo goro osvojila prav pred kratkim.

Dan se je nadaljeval v Slovenskem verskem središču sv. Rafaela Merrylands. Po redni četrtkovi dopoldanski maši so se srečanja z ministrom udeležili predstavniki slovenskih ustanov v tem mestu.

Minister je podelil priznanje urada verskemu središču, ki praznuje 50-letnico delovanja v obstoječih prostorih, Slovenski molitveni skupini, ki že 30 let ohranja molitev v slovenskem jeziku, p. Darku Žnidaršiču, ki vodi slovenski misijon in letos praznuje 25 let mašniškega posvečenja, ter več kot 90-letni Milki Stanič, ki je desetletja vodila cerkveni pevski zbor in petje tudi spremljala na orglah.

Ker v prostorih verskega središča domuje Historični arhiv Slovencev v Avstraliji (HASA), je obiskal tudi prostore te ustanove in se pogovoril z arhivistkami, ki desetletja neutrudno zbirajo slovensko arhivsko gradivo. Ker je postalo delo že dolgo tega prenaporno, je v lanskem letu Hasa v Arhiv Republike Slovenije poslal veliko in izjemno pomembno zbirko društvenih arhivov. Še vedno pa ostaja nepregledna količina gradiva o- in pri posameznikih, zato arhivistke kljub vsem težavam nadaljujejo z delom oziroma zbiranjem tovrstnega gradiva.

Dan se je nadaljeval v društvu Triglav Mounties. Društvo Triglav se je iz finančnih težav pred leti rešilo tako, da se je združilo z verigo klubov Mounties. Ta ima zdaj v Triglavu družabni klub z restavracijo in igralnimi avtomati, iz dobička pa izdatno financira delovanje slovenske skupnosti, ki ima še vedno na voljo prostore za svoje dejavnosti. Razveseljivo je, da je v društvo mogoče opaziti tudi mlajše obraze in da se zanimajo za pošiljanje mladih na tečaje slovenščine v domovino in podobne projekte.

Minister je ob tej priložnosti skupini Mounties Group podelil zahvalno listino, saj bi brez tovrstnega sodelovanja in razumevanja društva – vsaj v tej obliki – že dolgo ne bilo več.

Zadnje v vrsti obiskov tega dne je bilo Slovensko društvo Sydney. Društvo se razglaša za »edino slovensko« v mestu, saj ima še vedno svoje lastne prostore. Ti so v zadnjih letih doživeli veliko spremembo zunanjosti, saj je na njegovem zemljišču zrasla velika italijanska restavracija. V društvu se spopadajo s staranjem članstva in rešitev zaenkrat ne vidijo.

Minister se je s priznanjem Urada za več-desetletno predsedovanje društvu zahvalil predsedniku Štefanu Šerneku, njegovi soprogi Ani Šernek in poslovni sekretarki društva Lynn Pušenjak.