Skoči do osrednje vsebine

Ministrov obisk v Wollongongu in Canberri

Peter Česnik, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, je v okviru gostovanja pri slovenskih rojakih v Avstraliji v petek, 8. novembra, obiskal Wollongong in Canberro.

Po odhodu iz Sydneya je bil prvi na vrsti Slovensko-avstralski klub Planica v Wollongongu, 85 kilometrov jugozahodno od Sydneya. Tam so ga pričakali predsednik Ivan Rudolf in nekaj članov sicer razmeroma majhne slovenske skupnosti. Njena posebnost je v tem, da ima poleg manjše dvorane tudi cerkev, ki je bila zgrajena leta 1911 kot anglikanska cerkev. Slovenci so jo odkupili in tako je to edina slovenska cerkev, ki je v lasti društva (z ostalimi upravljajo slovenski frančiškani).

Društvo bo prihodnje leto praznovalo 50-letnico, radijska oddaja Slovenski glas iz Wollongonga pa 25-letnico delovanja.

V avstralski prestolnici Canberri je minister Česnik v osrednjem spominskem mavzoleju War Memorial v okviru sicer vsakodnevne ganljive slovesnosti v čast in poklon avstralskim vojakom, padlim v različnih vojnah v različnih časih, položil spominski žalni venček.

Sledilo je še srečanje z rojaki v Slovensko avstralskem društvu Canberra, ki prav tako spada med manjše, a še vedno dejavne skupnosti, vodi pa ga Franc Čulek.

Na obeh dogodkih je bil navzoč tudi slovenski veleposlanik v Avstraliji Jure Rifelj.