Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar na srečanju s Slovenci živečimi v Jordaniji: "Ste pomembna in dragocena vez med državama"

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanji minister se je v petek popoldan v Amanu srečal s člani slovenske skupnosti v Jordaniji. Minister je zbranim ob tem izrekel zahvalo, da skozi več generacij ohranjajo stike med seboj in z matično domovino, s čimer ohranjajo tudi slovenski jezik in izročilo.

Na začetku srečanja je dr. Cerar zbranim dejal: »Vedno je lepo govoriti v slovenskem jeziku, a še lepše in bolj čustveno je to početi več kot 3.000 km od doma.« V Jordaniji sicer trenutno po podatkih Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu živi nekaj več kot 80 slovenskih državljanov.

Urad se v sodelovanju s slovensko skupnostjo zavzema za ustanovitev slovenskega društva v Jordaniji ali vsaj sobotne šole slovenskega jezika. Minister je zbranim dejal, da bo pri izvedbi tega projekta po najboljših močeh pomagalo tudi Ministrstvo za zunanje zadeve.

»Z Jordanijo in drugimi državami v regiji si želimo okrepljenega sodelovanja in intenzivnih stikov,« je poudaril minister dr. Cerar in dodal: »Želim si, da bi se ob tem lahko zanesli na vaše dragoceno znanje in izkušnje.«

Republika Slovenija in Hašemitska kraljevina Jordanija imata tradicionalno dobre prijateljske odnose in redne politične stike. Slovenija Jordanijo nerezidenčno pokriva z veleposlaništvom v Kairu, Jordanija pa Slovenijo z veleposlaništvom na Dunaju. Odsotnost rezidenčnih diplomatskih predstavništev v okvirih možnosti kompenzirata aktivna častna konzula v obeh državah – minister se jima je ob tej priložnosti zahvalil za opravljeno delo.

Člani slovenske skupnosti so ministra med prijetnim druženjem seznanili z razmerami v državi in nekaterimi problemi, ki jih pestijo v vsakodnevnem življenju, ter mu pobližje predstavili delovanje skupnosti. Minister se je ob koncu posebej zahvalil častnemu konzulu Republike Slovenije v Jordaniji Aliju Haiderju Muradu za njegov trud in predanost pri povezovanju držav ter slovenski veleposlanici v Egiptu Mateji Prevolšek za organizacijo obiska. Zbranim in njihovim družinskim članom je zaželel veliko zdravja in uspehov.