Skoči do osrednje vsebine

Minister Česnik na Slovensko-avstralski gospodarski zbornici v Sydneyu

Peter Česnik, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, se je v sredo, 6. novembra, po prihodu iz Brisbana v Sydney srečal s predstavniki Slovensko-avstralske gospodarske zbornice.

Srečanja, ki je potekalo v prostorih konzulata Republike Slovenije, se je udeležila vrsta slovenskih podjetnikov iz Sydneya, dogodek pa je vodil častni vicekonzul in hkrati sekretar zbornice Mark Stariha. Zbornica  ima trenutno 44 članov, med katerimi so samo trije, ki niso na noben način povezani s Slovenijo – vsi ostali so bodisi potomci slovenskih izseljencev iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja bodisi novi priseljenci, ki so v Avstraliji novo poslovno pot začrtali pred nedavnim.

Od leta 2014, ko je pričela z delovanjem, je zbornica razširila svoje dejavnosti, članstvo se veča, pridobili so tudi nekaj velikih podjetij – izstopa seveda že dolgoletni član – podjetje Harvey Norman. Zbornica je povezana tudi z drugimi sorodnimi ustanovami v državi, najbolj dejavno trenutno s švicarsko in norveško avstralsko gospodarsko zbornico.

Želijo si pridobiti nove mlade izobražence ter podjetnike in poslovneže ter pomagati pri pospeševanju gospodarskega sodelovanja med državama, ki je trenutno skromno.

Članice in člani so v pogovoru izpostavili težave z dvojnim obdavčevanjem, za odpravo katerega Avstralija doslej ni pokazala pravega posluha, pokazali pa so tudi veliko voljo za sodelovanje s slovenskim gospodarstvom, če bi le bilo dovolj posluha za to s »slovenske« strani. 

Pokrovitelj dogodka je bil sicer Anthony Tomažin, poslovnež in častni konzul Republike Slovenije v Novem južnem Walesu.