Skoči do osrednje vsebine

Direktor Urada RS za mladino Tin Kampl na konferenci Mladost je norost, po občini skače, kjer je most: "Vzpostavlja se nova platforma sodelovanja med občinami in mladinskim sektorjem."

V Mladinskem centru Brežice je v četrtek, 7. noembra potekala konferenca Mladost je norost, po občini skače, kjer je most, ki je bila namenjena krepitvi podporne strukture za razvoj mladinskega dela in mladinske politike v lokalnih skupnostih in mreženju predstavnikov občin, medsebojnem učenju in izmenjavi dobrih praks. Konferenco je organizirala Nacionalna agencija programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota – Movit, v sodelovanju z Uradom Republike Slovenije za mladino, Mladinskim svetom Slovenije, Mladinsko mrežo MaMa, Mestno občino Ljubljana, Mestno občino Novo mesto in občino Brežice.

Dogodka se je udeležilo več kot 40 predstavnikov občin, županov, občinskih svetnikov in občinskih uslužbencev. Uvodoma je zbrane nagovoril državni sekretar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Štromajer: »Vesel sem, da smo se danes zbrali v enem od najboljših in najstarejših mladinskih centrov v Sloveniji, ki letos praznuje 20-letnico obstoja in je lahko vsem za zgled. Današnji dogodek kaže, kako pomembno je, da mladi aktivno participirajo v naši družbi in da jih odločevalci ne le poslušajo, temveč tudi slišijo - najboljši projekti se namreč dogajajo prav v dialogu med lokalnimi odločevalci in mladimi.« Tudi direktor nacionalne agencije Movit, Uroš Skrinar je poudaril moč in pomen sodelovanja: »Odločevalci ste tisti, ki imate v rokah škarje in platno, zato sodelujte z mladimi, da bo mladinsko delo na lokalni ravni postalo še bolj kakovostno.« Prav občina Brežice pa je s kakovostnimi programi na področju mladine ena izmed svetlih primerov lokalnih mladinskih politik. Kot je v svojem uvodnem pozdravu izpostavil brežiški župan, Ivan Molan, je poleg norosti in mladosti, potrebno tudi nekaj modrosti: »Mladi morajo izkusiti tudi odgovornost. Preko našega mladinskega centra je bilo denimo zaposlenih preko 150 mladih, ki je za njih deloval kot inkubator, preko katerega so pridobili izkušnje tako iz političnega kot strokovnega dela.« Konferenco je s spodbudnimi besedami zaključil direktor Urada RS za mladino, Tin Kampl, ki je dejal, da so taki dogodki začetek »vzpostavitve platforme sodelovanja med občinami in mladinskim sektorjem. Današnji dogodek je pomemben za informiranje občin, da so mladinske politike in mladinsko delo pomembne. Mladinski sektor ponuja veliko raziskav, analiz in informacij, tisto kar je pomembno pa je, da mladinske programe v svojih okoljih razvijate in spodbujate, tudi s pomočjo informacij, ki vam jih nudi mladinski sektor. Tiste občine, ki delajo z mladimi in so mladi vključeni v v procese odločanja, so večinoma tudi bolj uspešne in razvojno naravnane. Tudi zato so mladinske politike najboljša naložba v mlade. Dobre zgodbe se ne zgodijo čez noč, ampak so proces dolgotrajnega dela in truda.«