Skoči do osrednje vsebine

Zunanji minister dr. Cerar z norveško zunanjo ministrico Eriksen Søreide za sodelovanje na področjih krožnega gospodarstva, trajnostne mobilnosti in umetne inteligence

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je danes ob robu predsedniškega obiska v Oslu srečal z zunanjo ministrico Kraljevine Norveške Ine Marie Eriksen Søreide. Ministra sta izrazila zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med državama na različnih področjih sodelovanja, zlasti na multilateralnem, ter se zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja na področju krožnega gospodarstva, trajnostne mobilnosti in umetne inteligence.

Ministra sta se v pogovoru osredotočila na razvejano sodelovanje med državama ter se zavzela, da se slednje nadaljuje predvsem na področjih krožnega gospodarstva, trajnostne  mobilnosti in umetne inteligence, tako na bilateralni kot tudi na multilateralni ravni. Dogovorila sta se, da se poiščejo dodatne možnosti za sodelovanje med državama na področju razvojnega sodelovanja, med drugim tudi v državah Zahodnega Balkana.

Ministra sta izmenjala stališča o aktualnih evropskih temah, prihodnosti EU, vladavini prava in migracijah. Izpostavila sta zanimanje za sodelovanje med državama v luči priprav Slovenije na predsedovanje Svetu EU v drugi polovici leta 2021, in sicer na področjih, na katerih imata državi sorodne poglede in prioritete. Norveška je kot članica Evropskega gospodarskega prostora tesno povezana z Evropsko unijo, s katero je zanesljiva partnerica.

Norveški in EGP finančni mehanizem je pomemben instrument za krepitev bilateralnih odnosov. V obdobju 2014-2021 ima Slovenija na voljo za črpanje 34,72 milijona evrov, tudi za projekte v okviru Bilateralnega sklada, ki je namenjen krepitvi dvostranskih odnosov z državami donatoricami.

Slovenija in Norveška sta aktivni v regiji Zahodnega Balkana. Zunanja ministra sta se strinjala, da je potrebna aktivna vključenost in ustvarjanje okoliščin za napredek regije. Za stabilnost, varnost in evroatlantsko perspektivo držav Zahodnega Balkana se je potrebno osredotočiti na vladavino prava, ustvarjanje delovnih mest in gospodarsko rast, sta se strinjala ministra.

Ministra sta v pogovorih pozornost namenila tudi sodelovanju pri dejavnostih Ustanove za krepitev človekove varnosti (ITF). Norveška je za aktivnosti ITF do sedaj je namenila skoraj 59 milijonov USD, kar jo uvršča na drugo mesto med donatorkami te ustanove.

Obe državi sta trdni zagovornici učinkovitega multilateralizma, v okviru katerega delita mnoga podobna stališča. Tudi pri varnostnih vprašanjih državi zastopata podobne poglede in podpirata enotnost zveze NATO. Sogovornika sta izmenjala poglede na aktualne mednarodne teme s poudarkom na transatlantskem sodelovanju, Ruski federaciji in kriznih območjih v svetu.

Ministra sta se nazadnje srečala 26. aprila letos, ko je bila norveška zunanja ministrica na delovnem obisku v Ljubljani, pred tem pa 5. decembra 2018 ob robu ministrskega zasedanja zveze NATO. Državniški obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na Norveškem in odnosi na najvišji ravni potrjujejo odlične odnose med državama.